Oglasio se “Zijin” o zagađenju: Problemi nasleđeni, preduzete mere za smanjenje

3
3873

Kompanija “Serbia Zijin Bor Copper” oglasila se saopštenjem za javnost povodom povećanog aerozagađenja u Boru prethodnih meseci.

Merne stanice iz sistema Agencije za zaštitu životne sredine proteklih meseci zabeležile su višestruko zagaženje vazduha sumpor-dioksidom i česticama PM10 i PM2,5, koje između ostalog sadrže i teške metale.

Saopštenje za javnost prenosimo u celosti bez redakcijskih korekcija:

Kompanija Serbia Zijin Bor Copper doo smatra da je uživanje u čistom i svežem prirodnom okruženju pravo koje bi svaki građanin trebalo da ima.

Kada je reč o problemima zaštite životne sredine, treba da obratimo pažnju na nespornu činjenicu da je zaštita životne sredine sistematski i kontinuirani proces, a da su, na žalost, problemi zaštite životne sredine bili ignorisani preko stotinu godina. Na žalost, pre mnogo godina, takođe, pređašnja kompanija RTB zanemarila je neophodne mere desulfurizacije izduvnih gasova prilikom izgradnje topionice, tako da sumpor-dioksid nije mogao efikasno i u potpunosti da se preradi pre ispuštanja, a i oprema za topionicu je veoma zastarela. Posledica svega toga je nemogućnost stabilnosti procesa proizvodnje u dužem vremenskom periodu, tako da su problemi sasvim neizbežni.

Ovo istorijsko nasleđe ne može da se reši preko noći, a mi ga nikada nismo i nećemo ga nikada ignorisati. U stvari, Zijin je po preuzimanju RTB-a veliki značaj dao zaštiti životne sredine, uložio je mnogo novca i započeo velike poslove. Ukupna situacija životne sredine se već umnogome poboljšala.

Popravili smo merne stanice u Krivelju i Slatini kako bismo bolje pratili kvalitet vazduha. Kupili smo prskalicu za smanjenje prašine u vazduhu, “vodene topove” i specijalnu opremu za čišćenje usta konvertora, a sve to kako bismo smanjili koncentraciju sumpor-dioksida u vazduhu. Istovremeno sa održavanjem proizvodnje, nastavljamo sa prilagođavanjem i optimizacijom režima rada i redovno popravljamo i održavamo proizvodne pogone topionice. Pokušavamo da prevaziđemo stare i nestabilne efekte sistema za proizvodnju, razmatramo sve druge moguće načine, a sa ciljem da se emisija gasova smanji na minimum bez postrojenja za odsumporavanje.

Posle ispitivanja, ustanovljeno je da je u topionici od 7. do 9. septembra nekoliko puta došlo do prekida napajanja električnom energijom u toku proizvodnje, što je dovelo do veće koncentracije izduvnih gasova. Zbog toga je Kompanija odmah kontaktirala Elektroprivredu Srbije, pokušavajući da otkrije uzroke i nađe rešenje za problem “ispada” struje.

Kako bismo dodatno smanjili emisiju gasova i poboljšali kvalitet vazduha, pored raznih preduzetih mera, postavićemo haubu za odvod dimnih gasova, izgraditi postrojenje za odsumporavanje i izvršiti tehničku nadogradnju topionice kako bismo poboljšali efikasnost i stabilnost njenog rada i proizvodnog procesa.

Nadamo se da ćemo postići održivi razvoj na ekološki prihvatljiv način i, istovremeno sa stvaranjem mogućnosti zapošljavanja stanovnika Bora, učiniti da plavo nebo Bora bude svežije i lepše.3 KOMENTARA

  1. Ako je topionica zastarela gde su onda milioni od nove topionice i koliko treba da bude nova topionica da bi se to izbeglo al opet neko od nasih koji se ulizuju kinezema napisao ovaj sastav kao da smo mi retardirani i sad treba da cutimo dok oni ne rese problem a svi znamo dok je radila nova topionica nije bilo zagadjenja..

  2. Kineze, po pitanju zagađenja Bora sa okolinom sumpordioksidom, kadmiumom, arsenom, olovom i sličnog, pozdravio ih Blagoje Spaskovski. Oni njemu duguju zahvalnost što im je izgradio novu topionicu i sada s njom neka trljaju glavu, a ne Sosa.

  3. Očekivati da će većinski vlasnik RTB Bor, kineska kompanija Ziđin, do kraja godine konsolidovati proizvodnju i poslovanje kombinata bakra nije realno niti moguće. Za tri godine neće se videti ništa, a kamo li da je prodaja RTB Bora uspeh. Samo u rekonstrukciji topionici uloženo je iznad trista miliona evra, toliko je uloženo na rudnicima i flotacijama, a RTB Bor je poklonjen, a ne prodat za 350 miliona evra, otpisani dugovi od devetsto miliona evra i ostala nova dugovanja od milijardu evra, a Ziđin je otplatio dugovanja od 250 miliona evra. Prema tome, zvanično nikada neće se saznati da je RTB Bor loše prodat, već će kruže bajkolaži i hvalospevi gazde Srbije o više od uspešne prodaje, a što država gubi mnogo toga nije bitno za njih? Proizvodnja se svela samo na bakar i zlato, a da li su naši i ti proizvodi? Nisu, već samo idu iz naše zemlje, a mi će se zadovoljimo sa rudarskom rentom, porezima i platom koju primaju radnici i ništa više. Razlozi su: promašena izgradnja linije topljenja (fleš peć kapaciteta 80 kt bakra godišnje je jedina na svetu tako malog kapaciteta), Nedorečena tehničko – tehnološka rešenja (usklađivanje agregata iz starijih faza gradnje i novih, mali kapacitet za transport gasova, pa se Borani i Boranke guše od gasova). U Boru nije izgrađena nova topionica kako širio dezinformacije menadžment na čelu sa Spaskovskim, već je izgrađena fleš peć za topljenje bakronosne šarže i postrojenje za proizvodnju sumporne kiseline, a ostali: konvertori, anodne peći sa pripadajućim halama i transportera, putevi, železnica sa lokomotivama, vagonima i cisternama, trafostanice kanalizacija, vodovodne i kompresori i mreže za vazduh, ogromna dva skladišta sirovina, mehanizacija i drugog su iz predhodnih razvojnih faza. Kineskim stručnjacima trebaće vremena da dovedu proizvodnju do projektovanih cifara, podignu tehnološko iskorišćenje bakra i energetsku efikasnost topionice. Na ruku im ide dobra cena bakra. Naša Vlada ništa nije uradila da se puste u pogon prerađivački kapaciteti (Livnica bakra i bakarnih legura, Prerada metala, F-ke bakarne žice i lak žice). Ovako prizvodnja bakra se svela na one iz 1938. godine, samo bakar i zlato, do duše to se i najviše kralo, broj zaposlenih, u RTB Bor, sa 24.000 pao je na 5000. To su naši (ne)uspesi, a da li Kinezi su za to zainteresovani, da ne veruje čovek.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime