Oglasio se „Zijin“ o zagađenju: Problemi nasleđeni, preduzete mere za smanjenje

Kompanija „Serbia Zijin Bor Copper“ oglasila se saopštenjem za javnost povodom povećanog aerozagađenja u Boru prethodnih meseci.

Merne stanice iz sistema Agencije za zaštitu životne sredine proteklih meseci zabeležile su višestruko zagaženje vazduha sumpor-dioksidom i česticama PM10 i PM2,5, koje između ostalog sadrže i teške metale.

Saopštenje za javnost prenosimo u celosti bez redakcijskih korekcija:

Kompanija Serbia Zijin Bor Copper doo smatra da je uživanje u čistom i svežem prirodnom okruženju pravo koje bi svaki građanin trebalo da ima.

Kada je reč o problemima zaštite životne sredine, treba da obratimo pažnju na nespornu činjenicu da je zaštita životne sredine sistematski i kontinuirani proces, a da su, na žalost, problemi zaštite životne sredine bili ignorisani preko stotinu godina. Na žalost, pre mnogo godina, takođe, pređašnja kompanija RTB zanemarila je neophodne mere desulfurizacije izduvnih gasova prilikom izgradnje topionice, tako da sumpor-dioksid nije mogao efikasno i u potpunosti da se preradi pre ispuštanja, a i oprema za topionicu je veoma zastarela. Posledica svega toga je nemogućnost stabilnosti procesa proizvodnje u dužem vremenskom periodu, tako da su problemi sasvim neizbežni.

Ovo istorijsko nasleđe ne može da se reši preko noći, a mi ga nikada nismo i nećemo ga nikada ignorisati. U stvari, Zijin je po preuzimanju RTB-a veliki značaj dao zaštiti životne sredine, uložio je mnogo novca i započeo velike poslove. Ukupna situacija životne sredine se već umnogome poboljšala.

Popravili smo merne stanice u Krivelju i Slatini kako bismo bolje pratili kvalitet vazduha. Kupili smo prskalicu za smanjenje prašine u vazduhu, “vodene topove” i specijalnu opremu za čišćenje usta konvertora, a sve to kako bismo smanjili koncentraciju sumpor-dioksida u vazduhu. Istovremeno sa održavanjem proizvodnje, nastavljamo sa prilagođavanjem i optimizacijom režima rada i redovno popravljamo i održavamo proizvodne pogone topionice. Pokušavamo da prevaziđemo stare i nestabilne efekte sistema za proizvodnju, razmatramo sve druge moguće načine, a sa ciljem da se emisija gasova smanji na minimum bez postrojenja za odsumporavanje.

Posle ispitivanja, ustanovljeno je da je u topionici od 7. do 9. septembra nekoliko puta došlo do prekida napajanja električnom energijom u toku proizvodnje, što je dovelo do veće koncentracije izduvnih gasova. Zbog toga je Kompanija odmah kontaktirala Elektroprivredu Srbije, pokušavajući da otkrije uzroke i nađe rešenje za problem “ispada” struje.

Kako bismo dodatno smanjili emisiju gasova i poboljšali kvalitet vazduha, pored raznih preduzetih mera, postavićemo haubu za odvod dimnih gasova, izgraditi postrojenje za odsumporavanje i izvršiti tehničku nadogradnju topionice kako bismo poboljšali efikasnost i stabilnost njenog rada i proizvodnog procesa.

Nadamo se da ćemo postići održivi razvoj na ekološki prihvatljiv način i, istovremeno sa stvaranjem mogućnosti zapošljavanja stanovnika Bora, učiniti da plavo nebo Bora bude svežije i lepše.