Oktobarske svečanosti: Monodrama „Milunka“ u četvrtak pred borskom publikom [NAJAVA]

Povodom 105 godina od oslobođenja Bora u Prvom svetskom ratu i 50 godina od smrti Milunke Savić, Ustanova „Centar za kulturu grada Bora“ organizuje monodramu posvećenu najvećoj srpskoj heroini.

Ovo je ispovest u prvom licu, u veštoj i nadahnutoj interpretaciji višestruko nagrađivane glumice Vesne Stanković. Priča prati Milunkin život od devojačkih dana, Balkanskih i Prvog svetskog rata, do smrti. Odlikovana je brojnim, najvišim medaljama (orden za hrabrost, Karađorđevom zvezdom sa mačevima, Miloš Obilić…), a do danas je jedina žena odlikovana francuskim „Ratnim krstom sa zlatnom palmom“. Bila je narednica i najveštija bombašica čuvenog Gvozdenog puka. Ranjavana je čak devet puta.

Visoko cenjena od strane francuskih vojnih velikana Franše De Perea, Šarla de Gola i viceadmirala Geprata, u Srbiji završava kao čistačica u banci, a noću šije vojne uniforme i podiže desetine i desetine dece iz kopaoničkih sela.

Sama za sebe bi rekla da je ovo – ispovest o životu od prve puške, do prve metle.

Pozorišna predstava „Milunka“ biće odigrana u četvrtak 19. oktobra u 19 sati, u sali Muzičke škole u Boru. Cena ulaznice je 500 dinara, karte se mogu kupiti na blagajni Ustanove „Centar za kulturu grada Bora“ od 8 do 14 sati i na dan predstave (19.10) od 17 časova.