Oporavljen Institut za rudarstvo i metalurgiju u Boru

3
1864

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Boru da je Institut za rudarstvo i metalurgiju u Boru najbolji primer kako je bilo ranije kada je ta institucija bila u dugovima i kada su plate rudara 2011. godine bile 55.000 dinara, a kako je danas kada ima godišnji prihod od šest miliona evra, a rudari zarađuju u proseku 95.000 dinara.

Brnabić je tokom posete Institutu za rudarstvo i metalurgiju u Boru i kompaniji “Srbija Ziđin Koper” istakla da je taj institut imao gubitke i dugove od sedam miliona evra, dok danas ne samo da nema dug, već od njega direktno i indirektno živi 1.000 ljudi.

Takođe, ona je navela da su prosečne plate u rudarstvu povećane za više od 70 odsto u odnosu na 2011. godinu.

Premijerka je ukazala na to da Institut uplaćuje u budžet tri miliona evra godišnje i naglasila da je taj institut jedan od najboljih u Srbiji.

Prema njenoj oceni, ono što se desilo sa tim institutom, kako se razvijao, kako je nekada izgledao i kako danas izgleda, možda je najbolja paradigma i primer kako je nekada izgledalo naše rudarstvo, naša ekonomija i naučne institucije, a kako izgledaju danas.

Brnabić je podsetila na to da je Institut pre 10 godina dugovao nešto više od sedam miliona evra, pet plata nije bilo isplaćeno, a oprema je bila zastarela, uz napomenu da je prosečna plata iznosila oko 250 evra.

U međuvremenu su, zahvaljujući dobrom rukovodstvu Instituta i naučnim radnicima, kao i velikoj podršci Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, vraćeni svi dugovi, stavljena u funkciju najsavremenija oprema i tehnologija, a prosečna plata dostigla 800 evra.

Brnabić je zaključila da je slika sada potpuno drugačija, uz napomenu da smo ranije u RTB Bor imali ogromne gubitke, što je bio jedan od najvećih problema za budžet Republike.3 KOMENTARA

  1. 😀 …Vrhunski institut….Nije tek tako …PRVA PREZENTACIJA TRANSEVROPSKOG (Atlantski okean- Crno more) Multimodalnog saobracajnog koridora -Istok ( Crnomorskog koridora ) u GRADU Boru..odrzana pred desetinama doktora i inzenjera i u organizaciji i bas ovom vrhunskom Institutu….😀 Joos u vreme PRVE od TRI blokade i pokusaja eliminacije ovog GEOSTRATESKOG KORIDORA…
    Tada je tadasnjom opstinom..a ne GRADOM Borom neorikosnoveno vladao…ako ga se neko jos seca g.Spaskovski Sosa…😀😀😀

  2. ..i nije uspeo da ispuni stroge naloge koje je dobio…i nije uspeo da blokira tada prva saznanja Borana o njihovom ,,Koridoru zivota,,..😀 Mozda je ovaj mali fragment iz proslosti i motivacija ..ili mozda ,uz pozdrav iz🚞 … izvesan nauk….za sadasnjeg GRADONACELNIKA GRADA Bora g.A. Milekica… 😃 Koji odlicno zna…i kako ..i zasto …sada nije samo predsednik opstine..Kao sto su to bili svi i bezbrojni njegovi orethodnici…..😀

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime