Osam žena iz teže zapošljivih kategorija osnaženo za pokretanje sopstvenog biznisa

U okviru projekta „Zanatskim veštinama do sopstvenog biznisa” koji realizuje Udruženje „Konanika”, u salonu lepote „KM Beauty” u Boru četiri žene iz teže zapošljivih kategorija stručno su osposobljene i osnažene da pokrenu sopstveni biznis.

Nakon što su četiri polaznice kursa šminkanja u salonu lepote „KM Beauty” dobile potrebno znanje i osnovu za samostalni rad i pokretanje sopstvenog biznisa, kako je projektom predviđeno, još dve žene dobile su sertifikat za frizera, jedna je završila kurs za nadogradnju noktiju, a jedna za depilaciju. Ovime je ukupno osam žena osposobljeno i osnaženo za pokretanje sopstvenog biznisa.

Obuke su trajale tri meseca, a polaznice su, nakon naučene teorije, najveći deo kursa provele u praktičnom radu, te su, na taj način, stekle potrebne veštine za bavljenje ovim danas veoma profitabilnim zanatima.

Vlasnica salona lepote „KM Beauty” Milica Momčilović Radovanović kaže da su devojke bile zaista vredne i posvećene kursevima, te da veruje da će u budućnosti vrlo uspešno da se bave ovim poslovima.

„Polaznice kurseva pokazale su se zaista dobro prilikom usvajanja znanja potrebnih za obavljanje ovih poslova. Uložile su mnogo pažnje i truda kako bi stekle što veću spremnost da kasnije mogu same da obavljaju posao. One su takođe veoma zadovoljne time kako su kursevi protekli i kažu da će svakako nastaviti da se bave onim za šta su pohađale kurs”, ističe Momčilović Radovanović.

Projekat „Zanatskim veštinama do sopstvenog biznisa” finansirala je kompanija „Srbija Ziđin Majning” (Serbia Zijin Mining), a prilikom izbora polaznica kurseva akcenat je bio na tome da to budu žene koje žive na područjima pogođenim rudarenjem, ali i one koje su konkurisale za posao u kompaniji, ali, nažalost nisu zaposlene. Kineska kompanija želela je da se oduži kandidatkinjama koje nisu dobile posao time što će im pomoći da budu osnažene za pokretanje sopstvenog biznisa.