Osmaci polagali test iz srpskog jezika [REŠENJE TESTA]

Osmaci su danas, prvog dana male mature, polagali test iz srpskog, odnosno, maternjeg jezika, dok ih sutra čeka matematika, a trećeg dana kombinovani test iz hemije, fizike, biologije, geografije i istorije. Rešenje testa iz sprskog jezika možete pogledati ovde.

Foto: Bor 030 – arhiva

Preliminarni rezultati znaće se u subotu, 17. juna, dok će konačni rezultati biti objavljeni u petak, 23. juna.

Rangiranje učenika za upis u srednje škole bodovaće se prema rezultatima uspeha od šestog do osmog razreda i poenima dobijenim na završnim testovima male mature.

Maksimalan broj poena koji učenici dobijaju nakon školovanja iznosi 70 bodova, dok svaki od testova nosi po 10 poena. Bodovanje se obavlja tako što se uspeh na kraju šestog razreda, zaokružen na dve decimale, pomnoži sa četiri, a opšti uspeh na kraju sedmog i osmog razreda pomnoži sa pet.

Ukoliko prilikom rangiranja učenici imaju isti broj poena, prednost će dobiti nosioci Vukovih diploma, potom đaci koji su osvojili nagrade na takmičenjima pa tek onda oni koji su osvojili više bodova na testovima.

Maturanti koji nakon rangiranja budu imali manje od 50 poena mogu da upišu samo trogodišnju školu.

Raspored učenika po srednjim školama biće istaknut 3. jula, a upis će se vršiti 4. i 5. jula. Drugi upisni krug počinje 7. jula.