Osnova za porez na imovinu građana u Boru bez promena

Lokalna samouprava donela je odluku da ne menja prosečne cene kvadrata na osnovu kojih se utvrđuje porez na nekretnine za 2024. godinu.

Odluka je doneta na sednici Gradskog veća, a ono što propisuje jeste da cene kvadrata na osnovu kojih će se određivati visina poreza na imovinu za narednu godinu ostanu nepromenjene ili da se promene u minimalnoj meri, koliko zakon nalaže.

„Ono što danas imamo kao činjenicu jeste da cene koje propisuje grad Bor su daleko niže od realnih tržišnih cena. Ako uzmemo za primer njivu ili poljoprivredno zemljište, čija je cena koju grad propisuje od 400 do 600 dinara, sa realnim tržišnim cenama to bi iznosilo od 4.500 do 6.000 dinara. To bi bio veliki namet našim građanima i to je ono što svakako ne želimo da nametnemo našim građanima. Zato ćemo i nastaviti da se držimo ove socijalne politike. Jer se budžet grada ne puni od poreza na imovinu, već od dobrog privrednog rasta. Želimo da zaštitimo naše sugrađane, a siguran sam da cenama koje se ne menjaju ili su promene u minimalnom zakonskom smislu, upravo to i činimo“, rekao je gradonačelnik Aleksandar Milikić.

Lokalna samouprava je u obavezi da do 30. novembra utvrdi cene nepokretnosti koje će se koristiti prilikom utvrđivanja poreza na imovinu za sledeću godinu.

„Na inicijativu gradonačelnika, trudili smo se da ove godine te cene ostanu nepromenjene ili budu veće za što manji procenat, odnosno do 10 odsto kroz povećanje cena poreza.
Za sve nove obveznike koji će ove godine, po prvi put, biti vlasnici neke nepokretnosti, visina poreza za narednu godinu će se utvrđivati prema tim cenama koje su otprilike 10 odsto više nego ovogodišnje.
Što se tiče obveznika koji već imaju utvrđena rešenja, ukoliko ne bude bilo kakvih promena samih nepokretnosti, odnosno nema gradnje ili kupovine nove nepokretnosti, iznos poreza na rešenje za 2024. godinu ne sme da pređe iznos poreza za 2023. godinu“, istakla je na ovu temu načelnica poreske administracije GU Bor, Dragana Živković Stojanov.

Javna rasprava po ovom pitanju održaće se od 24. oktobra do 7. novembra, a svi građani imaju pravo na predloge i sugestije.