Ostaćete bez plate zbog TV pretplate

Naplata TV pretplate na teritoriji čitave Srbije započeće od prvog januara i iznosiće 500 dinara. Prema rečima direktora Radio-televizije Srbije (RTS) Dragana Bujoševića medijski javni servis još uvek nije rešio pitanje načina plaćanja ovog izdatka.

rts-pretplata

Radio-televizija Srbije ima blizu 3.300 zaposlenih, što za normalo funkcionisanje godišnje iziskuje između 90 i 100 miliona evra.

Kako navode u RTS-u , trenutno potraživanje medijskog javnog servisa od građana iznosi 500 miliona evra, a taj iznos je toliko veliki jer RTS nema novca da avansno plaća izvršiteljima postupak prinudne naplate.

Bujošević je istakao da je u Srbiji evidentirano 2.8 miliona televizijskih pretplatnika, ali da sigurno bar pola miliona njih neće moći da je plaća.

„Nije primereno da TV pretplata bude dobrovoljna kao do sada. Smatramo da treba da bude obavezna, kao u Hrvatskoj, gde ljudi ne mogu da prime platu ukoliko je nisu platili“, rekao je Bujošević u Skupštini grada Niša nakon javne rasprave posvećene programskim sadržajima RTS-a.

(B92, Bor030)