Oštetio budžet za preko deset miliona dinara

U okviru akcije na suzbijanju kriminala i korupcije pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zaječaru uhapsili su D. K, odgovorno lice Poreske uprave u Zaječaru. Širom Srbije policija je u više odvojenih akcija uhapsila 93 osobe.

Foto: Bor 030 – arhiva

D.K. se tereti da je zloupotrebio službeni položaj jer je, kao službeno lice Filijale poreske uprave u Zaječaru, u periodu od 1. januara 2013. do 31. decembra 2015. godine, navodno doneo 12 nezakonitih rešenja za refakciju akcize u industrijske svrhe na gasno ulje – evro dizel, što je suprotno Zakonu o akcizama i Pravilniku o bližim uslovima, načinu i postupku ostvarivanja prava na refakciju plaćene akcize na derivate nafte.

Ovim njegovim postupkom, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova, pribavljena je korist privrednim društvima D.O.O. “Betoneks“ Zaječar i AD “PUT“ Zaječar, čime je budžet oštećen za ukupno 10.412.386 dinara.

D.K. je, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru, određeno zadržavanje do 48 sati.

U više odvojenih akcija na suzbijanju kriminala i korupcije na teritoriji Republike Srbije, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su uhapsili 93 osobe, dok su protiv još 38 lica podnete krivične prijave u redovnom postupku.

U okviru suzbijanje korupcije i privrednog kriminala uhapšeno je 37 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od 2009. godine do danas izvršili više krivičnih dela kojima su pričinili štetu budžetima Republike Srbije, AP Vojvodine, više lokalnih samouprava i drugim privrednim subjektima i fizičkim licima u ukupnom iznosu od skoro 8,4 miliona evra.

U oblasti borbe protiv opšteg kriminala i krijumčarenja narkotika uhapšeno je 56 osoba. Zaplenjeno je 3,3 kg marihuane, 170 grama heroina, 53 grama kokaina, 280 grama amfetamina, 17 tableta ekstazija i 510 grama smeše koja se koristi za uvećanje količine narkotika.

Oduzeto je pet pištolja, jedna automatska i dve lovačke puške, 1.582 komada municije različitog kalibra, jedna eksplozivnu napravu sa oko 60 grama plastičnog eksploziva, jedna tromblonska mina, ali i osam vozila, jedan motor, torba sa alatom i sofisticiranim uređajem za obijanje vozila, 16 mobilnih telefona i određena količina kompjuterske opreme.