Otkrijte skrivene lepote južne i istočne Srbije

Zavladala su vremena u kojim se svetom raširio fenomen masovnog turizma, sa svim svojim vrlinama, ali i mnogobrojnim manama koje sa sobom nosi. Srbija je dugo odolevala ovoj navali, pogotovo ako se uporedi sa mnogo više promovisanim evropskim destinacijama. Danas, međutim, mnoge destinacije i u našoj zemlji razvijene se u ogromne turističke centre, što je, uz dobre strane, donelo i veliku gužvu i buku.

Mnogo kritika šalje se na račun nekadašnjih zelenih oaza, poput Zlatibora, koja su danas isuviše urbanizovana i čija je priroda zamenjena betonom. Na sreću ljubitelja netaknute prirode i mira, mnoge lepote Srbije ostale su skrivene od pogleda šire javnosti. Igrom slučaja, one su i sačuvale svoje čari baš zbog toga što se o njima malo priča i što su malo ili nimalo promovisane. Izdvojili smo nekoliko sakrivenih destinacija u kojima možete proveriti divan odmor daleko od užurbanosti i galame velikih turističkih žarišta.

Vodopad Prskalo

Gipki, tanani slap vode koji se survava sa visoke kamene litice deluje kao prizor bajke. Većina ljudi, ipak, nikada nije ni čula za postojanje Prskala, jednog od mnogih zanimljivih vodopada u istočnoj Srbiji. Ono što Prskalo čini posebnim slapom jeste to što njegova voda nikada ne presušuje, čak ni u periodu najvećih letnjih vrelina. Tokom zime, vodopad stvara posebno magičan prizor, jer se tada njegov tanani slap zaledi i izgleda kao da je krhka, ledena skulptura. Zato, za razliku od mnogih vodopada, Prskalo vredi posetiti u bilo kom periodu godine. Najmoćniji je, ipak, tokom prolećnih meseci, kada mu topljenje leda daje posebnu snagu.

Vodopad Prskalo lociran je pored puta koji vodi od Resavice ka Čestobrodici, u opštini Despotovac, u dolini reke Nekudovo, čiji se izvor nalazi iznad samog vodopada. Ukoliko želite da se vratite u civilizaciju, u neposrednoj blizini je veliki turistički centar Jagodina, koji nudi mnoge raznovrsne atrakcije, poput zoo vrta i akva parka. Ukoliko želite da prenoćite u blizini vodopada, Jagodina smeštaj je verovatno najpovoljniji i najbolji izbor.

Lepote Stare planine

Za razliku od često kritikovanog Zlatibora i uvek prepunih skijališta Kopaonika, Stara planina uspela je i do današnjih dana da očuva svoju praiskonsku divljinu. Zbog kamenitih terena, ovaj planinski sistem na krajnjem istoku nije u potpunosti ni istražen, a za mnoga njena neprocenjiva blaga nije se do skora ni znalo. Jedno od takvih blaga je najveći vodopad Srbije, impozantni Kaluđerski skok, za čije se postojanje do pre nekoliko godina nije ni znalo. Put do Kaluđerskog skoka izuzetno je naporan, ali se u prostranstvima ove planine kriju mnogi drugi veliki vodopadi koji su znatno pristupačniji turistima. To su Tupavica, Bigar i još mnogi od neverovatnih trideset vodopada raštrkanih širom planine.

Stara planina sjajno je mesto za avanturiste i turiste koji žele da stupe u kontakt sa pravom prirodom. Šetnje stazama, vožnja bicikala i iznajmljivanje kvadova, ali i brojni ekstremni sportovi poput alpinizma ono su što ljubitelje aktivnog života privlači na ove prostore. Ova destinacija svakako nije gigantski turistički centar, ali svakako ima svoju vernu publiku. Smeštaj na njoj, takođe, nije razvijen kao, recimo, na Kopaoniku ili Zlatiboru. Na raspolaganju vam, ipak, stoje dva hotela, Stara planina i Babin zub, kao i privatni Stara planina smeštaj.

Selo Vlasi

Jugoistočna Srbija jedna je od najvećih žrtava slabe promocije i marketinga, iako su njena prirodna i istorijska blaga neprocenjiva. Mnogi arheološki lokaliteti za čije postojanje se zna decenijama čekaju neistraženi, a putevi do bisera prirode nedovoljno su obeleženi i sređeni. Ogroman potencijal ovog dela Srbije leži u mogućnostima seoskog turizma. U vremenima kada ljudi sve teže podnose pritisak stresnog života u gradi, mnogi turisti žele da se, makar na kratko, osame i osete život kakav su vodili naši stari. Jedno od interesentnih seoca na jugu Srbije koje je uspelo da očuva duh tih starih vremena jesu Vlasi.

U ovome selu za stalno živi tek sedamdesetak stanovnika, mahom srpske i bugarske etničke pripadnosti. Selo se izdvaja od drugih po predivnim netaknutim pejzažima, koji ga okružuju. Ukoliko želite da se osamite daleko od buke i stresa rutine, onda su mesta poput Vlaha nešto što može pružiti preko potreban mir. Kroz planinski kanjon protiče bistra rečica Jerma, koja izvire kod Vlasotinca, protiče kroz Bugarsku i ponovo se vraća u Srbiju. Reka je izuzetno bistra i u njoj stanuje veliki broj riba, od kojih su najpoznatije pastrmka i skobalj. Ribolov je veoma popularan u ovim krajevima, a za turiste koje takav vid aktivnosti ne zanima, tu su duge šetnje kroz gotovo nestvarne šume i kanjone oko sela.

Sokobanjske prirodne lepote

Sokobanja je jedno od najlepših mesta za odmor u Srbiji. Ova banja sa dugom tradicijom lečenja i brojnim izvorima, te izuzetno kvalitetnim i čistim vazduhom, privlači veliki broj posetilaca tokom čitave godine. Kada je u pitanju ova banjska lepotica, ono što najviše očarava, svakako su okolne prirodne lepote i beskrajno lepa izletišta, koja turistima pružaju mir i odmor u netaknutom zelenilu. Ovi prostori su dovoljan razlog što se Sokobanja naziva Zelenim srcem Srbije. Ukoliko vas put nanese u ovaj deo istočne Srbije, vaša avantura će vam otkriti: Lepteriju, Očno, Kalinovicu, Popovicu – čuvena sokobanjska izletišta, na kojima priroda živi u svom najlepšem obliku: netaknuta, a pitoma i gostoprimljiva. Sva izletišta su odlično obležena i uređena, tako da ćete ih lako pronaći kada krenete iz centra Sokobanje.

Osim ovoga, okolina banje je poznata i po zadivljujućoj Ripaljki – vodopadu visokom između 11 i 14 metara, koji je naziv dobio po ripanju, odnosno skakanju vode sa visine. U Sokobanji se nalaze Mala i Velika Ripaljka, oko kojih je prostor uređen i pretovren u pravi mali raj za izletnike i sve ljubitelje odmora na otvorenom. I ne samo ovo, vaš sokobanjski odmor će biti ispunjen i posetom skrivenom selu Vrmdži, Oštroj čuki – vrhu planine Device, te izvoru reke Moravice, a nikako ne smete propustiti ni odmor i uživanje na čuvenom Bovanskom jezeru. Pored svih prirodnih lepota, ova banjska destinacija će vas oduševiti i sadržajima u gradu. Raznovrsni kafići i restorani, te izuzetno povoljan i kvalitetan Sokobanja smeštaj pružiće vam savršene trenutke odmora i opuštanja.

Ostaje samo velika žal zbog toga što se o mnogim skrivenim lepotama Srbije ne zna gotovo ništa. Lutajući za primamljivim egzotičnim destinacijama, najčešće nismo ni svesni kakva se blaga kriju na korak od nas. Sa druge strane, možda je i ta skrivenost ono što je doprinelo očuvanju čarolije, tako da se ovakva situacija, ironično, neretko i isplati.