Otkrivena nova pećina i redak fosil kozoroga u Zlotskom kompleksu

Borski speleolozi iz ekstrim kluba „Rock & Ice“ pronašli su novu pećinu u Zlotskom kompleksu i redak fosil izumrlog kozoroga koji potiče iz perioda od pre  780.000 – 120.000 

Zvonko Trifunović

Nova pećina se po svojoj veličini i lepoti nakita može meriti sa Resavskom pećinom a Milan Paunović, kustos Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, procenjuje da fosilni ostatak kozoroga koji je pronadjen u hodnicima novootkrivene pećine potiče iz perioda koji je trajao od pre oko 780.000 do pre oko 120.000 godina.

„Pored izuzetnog otrkića novih pećinskih hodnika nepoznatih naučnoj i široj javnosti, nalaz ostataka još uvek neidentifikovane vrste kozoroga jedno je u nizu vrednih paleontoloških otkrića iz tog kraja.“

„Na osnovu fotografija zaključeno je da se radi o levoj strani lobanje kozoroga sa očuvanom koštanom osnovom levog roga impozantne veličine. Procenjeno je da fosilni ostaci potiču iz srednjeg pleistocena“

precizirao je ovaj stručnjak.

Milan paunović naglašava da će se preciznija identifikacija i procena starosti izvršiti tek kada se obavi kompletno iskopavanje i detaljna analiza nađenih fosilnih ostataka i ostataka prateće faune kojima ovaj novi lokalitet obiluje.

Pećinski nakit

Prema dobijenim podacima kluba “Rock and Ice”, profil novootkrivenih pećinskih kanala iznosi 150 metara kvadratnih sa pećinskim stubovima visokim preko 10 metara i pregradnim zidovima od nakita. Nakon deset godina spelološkog istraživanja i otkrića najveće i najduže pećine u Srbiji – Lazereve pećine (10.688 metara), kao i otkrića 355 pećina i jama u rejonu sela Zlot, klub Rock and Ice, predvođen iskusnim speleologom Robertom Mišićem, došao je do vrednog i iznenadnog otkrića.“Ulazni fragment nove pećine otkrio je Mladen Milošević, koji je tokom rekognisciranja novog sektora, bio vođa ekipe, objašnjava predsednik kluba Zvonko Trifunović.

Njegov utisak je da je pored novoistraženog dela Lazareve pećine, ovo najlepša pećina u ovom delu Srbije.

Robert Mišić smatra da ovo otkiće predstavlja najstariji fragment Dubasničkog pećinskog sistema, starog preko dva miliona godina.

„Tokom istraživanja Lazareve pećine došlo se do novih saznanja o genezi pećine. Sasvim realno je očekivati da je i Vernikica i ova nova otkrivena pećina samo jos jedan fragmet najznačajnijeg spelološkog sistema otkrivenog u Srbiji“

kaže Mišić.

U tročlanoj istraživačkoj ekipi koja je prodrla u utrubu planine Dubašnica, bio je i jedan od iskusnijih srpskih alpinista i spelologa Damjan Vasić.

Pećinski nakit

Jasenka Arifadić Milijić, referent za privatne šume i zaštićena dobra pri ŠG Timočke šume, naglašava značaj ovog otkrića.

“Pronalazak nove pećine menja sliku kanjona i ima jako veliki značaj, budući da je reč o neispitanom području. Po opisu terena, to će mnogo značiti prvenstveno u daljim istraživanjima, a potom se može govoriti i o turizmu. Ovo menja sliku kanjona”

uverena je Jasenka Arifadić Milijić.

Ovi speleolozi su godinama unazad vredno radili sa sopstvenom opremom otkrivajući nove hodnike do kojih su došli čak i preranjajući sifone u ronilačkoj opremi tokom zime.

„Entuzijazam, upornost, spretnost i visok stepen obučenosti grupe borskih speleologa i ranije su donosili značajne rezultate iz podzemlja velelepne Zlotske klisure koju oni istražuju već više decenija. Dosadašnji vredni rezultati bi trebalo da im donesu veću pažnju lokalne i šire javnosti i obezbede lagodniji rad bar u obnovi upotrebljavane opreme i poboljšanju uslova za njihov opasan i težak rad“

zaključio je Milan Paunović iz Prirodnjačkog muzeja.

Ova značajna speleološka istraživanja odobrena su od staraoca spomenika prirode “Lazarev kanjon”, Javnog preduzeća “Srbija šume” i nadležnog ministarstva.

INFO/FOTO http://www.istmedia.rs