Otpočet kurs šminkanja u okviru projekta „Zanatskim veštinama do sopstvenog biznisa”

U okviru projekta „Zanatskim veštinama do sopstvenog biznisa” koje sprovodi Udruženje „Konanika”, danas je otpočeta obuka profesionalnog šminkanja koji je organizovao salon lepote „KM Beauty”.

Projekat „Zanatskim veštinama do spostvenog biznisa” ima za cilj jačanje ženskog preduzetništva i stručno osposobljavanje žena iz teže zapošljivih kategorija sa posebnim akcentom na žene iz ruralnih sredina.

Projektom je, osim kursa šminkanja koji od danas pohađaju četiri polaznice, predviđen i kurs za frizera za dve polaznice, kao i kursevi za nadogradnju noktiju i depilaciju za po jednu polaznicu, koji će biti realizovani u salonu lepote „KM Beauty”.

Cilj ovog projekta koji finansira kompanija „Srbija Ziđin Majning” je da se žene stručno osposobe i da tako steknu mogućnost za pokretanje sopstvenog biznisa.

Udruženje „Konanika” postoji od janura 2019. godine i posle nekoliko uspešnih projekata koje je finansirao grad Bor, prema rečima predsednice ovog Udruženja, Ivane Marinković, sada po prvi put realizuju projekat koji finansira kompanija „Srbija Ziđin Majning”

„Ciljna grupa ovog projekta su isključivo žene iz sela Brestovac, Metovnica, Oštrelj i Slatina u kojima se najviše rudari. S obzirom na to da će te žene možda biti raseljene, mi im pružamo podršku da kroz ovakve kurseve i stare zanate imaju neku alternativu, da pokrenu sopstveni biznis. Udruženje žena „Konanika” se inače bavi osnaživanjem žena kroz stare zanate, razne kurseve, jačanjem ženskog preduzetništva, kao i podržavanjem žena koje žive u ruralnim sredinama. Pružamo podršku i nezaposlenim ženama, samohranim majkama, pripadnicama nacionalnih manjina. Cilj je da se te žene ohrabre i podstaknu da pokrenu sopstveni biznis”, objašnjava Marinković.

Glavni izvođač radova je salon lepote „KM Beauty” koji se, kako kaže vlasnica ovog salona, Milica Momčilović Radovanović, godinama unazad uspešno bavi obukama.

„Mnogo žena je prošlo obuku i mnoge su danas uspešne preduzetnice. Iz tog razloga dobili smo volju da se „KM Beauty” proširi i otvori još jedan lokal na još jednoj lokaciji i nastavi da se bavi obukama. Salon lepote „KM Beauty” je jedini salon koji se u Timočkoj regiji ozbiljno bavi obukama i iz tog razloga verovatno i ostala udruženja biraju nas kao glavnog izvođača radova. Zbog naše profesionalnosti, namenski opremljenog prostora za te svrhe i zbog toga što trajemo”, ističe Momčilović Radovanović.

Ona je dodala da je mnogo žena zainteresovano da pohađa kurseve, ali, nažalost, nemaju mogućnosti da same finansiraju obuke, te da su sredstva koja je izdvojila kineska kompanija za finansiranje ovog projekta od velikog značaja za tu grupu žena.

Prvog dana održano predavanje o tempu obuke i proizvodima za šminkanje, nakon čega su mentorke na modelu pokazale kako izgleda korektivna šminka, dok je zadatak polaznica bio da ono što im je pokazano provežbaju jedna na drugoj.

Kurs šminkanja trajaće dve nedelje, nakon današnjeg teorijskog dela, prelazi se na praktični, na kojem će polaznice učiti tehnike šminkanja. Ukoliko uspešno obave obuku dobiće sertifikate o osposobljenju za obavljanje posla šminkera.