Otvorena izložba voštanih figura u Boru

 Informativno odeljenje Narodne biblioteke u Boru bilo je premalo da ugosti sve posetioce svečanog otvaranja izložbe voštanih figura. Eksponati su napravljeni u Muzeju "Panoptikum" u Sankt Peterburgu koji broji oko 1500 voštanih figura od kojih nekoliko stalno kruže po gradovima širom Evrope.
 

Predstavljeno je 26 eksponata izvajanih iznenađujuće precizno u prirodnoj veličini, primoravajući gledaoce da im priđu veoma blizu kako bi se uverili da su zapravo od voska a ne od krvi i mesa. Pored zagledanja, mnogi posetioci su imali potrebe i da se fotografišu sa omiljenim likovima, te su najmlađima najviše privukli pažnju imaginarni junaci crtanih filmova: Hari Potera i Šreka sa njihovim prijateljima, dok su odrasli razgledali likove sportista: Mihael Šumahera, Majk Tajsona kao i mađioničara Dejvida Koperfilda. Među svima njima našli su se glumci: Brus Vilis, Ričard Gir, Robert De Niro, Žerard Depardje, Čarli Čaplin i Merlin Monro, ali i druge poznate ličnosti: svetski operski tenor Lučano Pavaroti, slikar Leonardo da Vinči, krimi pisac Agata Kristi, svetski terorista Osama Bin Laden, čuveni Raspućin i filozof Aristotel. Interesantno je što su figure izrađene u određenoj pozi koja je karakteristična za svakog lika i obučene u odela po kojima ih ljudi pamte.
 

Izložba zaista vredna posete za sve uzraste biće otvorena svakog dana od 13. do 27. decembra 2007. god  od 10 h do 19 h. Cena ulaznice će biti 60 din za kolektivni ulaz a organizovana grupa mora da broji više od 10 članova. Pojedinačne ulaznice za učenike i studente i penzionere iznosi 70 din a za ostale 90 din.