Otvorena izložba „Početak i trajanje: 120 godina rudarstva u Boru” u Muzeju rudarstva i metalurgije

Izložba „Početak i trajanje: 120 godina rudarstva u Boru” otvorena je sinoć u Muzeju rudarstva i metalurgije povodom obeležavanja Evropske noći muzeja, koja je, isto tako, od velikog značaja za grad Bor, odnosno 120 godina postojanja rudarstva u Boru.

Ova izložba odnosi se konkretno na rudarstvo u Boru, a s obzirom na to da Muzej ima stalne postavke koje pričaju o samom razvoju grada, ovde su predstavljeni i eksponati koje Borani mogu da vide prvi put.

Izložba „Početak i trajanje: 120 godina rudarstva u Boru” sastoji se iz tri dela, a kako kaže, viši kustos Muzeja rudarstva i metalurgije, Dragana Ignjatović, autori izložbe su svi kustosi Muzeja rudarstva i metalurgije, pored nje same, to su arheolozi Marija Jovičić i Dušica Nikolić, etnolog Suzana Mijić i istoričarka umetnosti Danijela Matović.

„Napravili smo jednu priču, jer svaka zbirka Muzeja se vezuje i prikuplja predmete koji, na neki način, obeležavaju rudarstvo i metalurgiju. Tako da ovde imamo fotografije koje predstavlju Bor od samog osnivanja, od početka rudarenja, pa do današnjeg dana. Završava se jednim divnim filmom na kojem je prikazano i rušenje simbola Bora, odnosno dimnjaka. Imamo izložbu umetničkih slika sa tematikom rudarstva u Boru. U pitanju su slike iz Likovne zbirke, autori su Radislav Trkulja, Nikola Graovac i divna ikona „Sveti Prokopije” Paška Vučetića iz prve borske crkve koja je bila posvećena Svetom Đorđu. Izdvojila bih Generalni plan Bora iz 1936. godine i ratni dnevnik Petra Radovanovića”, ističe Ignjatović.

Izložbu je zvanično otvorila etnolog, Suzana Mijić koja kaže da su se ovom izložbom dotakli Tilva Roša, dimnjaka, zlata i simbola borskih rudara.

„Na centralnom delu postavke može se videti šta su to simboli rudarstva. Pre svega to je rudarska uniforma, zatim rudarska sekira, odnosno nadža, koja je statusni simbol. To su nosili rudarski nadzornici, na fotografiji se vidi da je i Đorđe Vajfert nosio nadžu, kao što to možete videti i na spomeniku Franji Šisteku i Đorđu Vajfertu u Boru. Zatim, tu su karbidne lampe, šlem, rudarska zastava, a napisane su i reči rudarske himne. Posebno se zahvaljujemo Tehničkom fakultetu koji nam je pozajmio bure i kožu za „Skok preko kože”. To su simboli rudarskog identiteta. Ono što bih istakla kao značajan deo ove postavke je ratni dnevnik Petra Radovanovića koji je prvi put bio izložen na prvoj izložbi koja je bila organizovana u Boru, 1951. godine”, objašnjava Mijić.

Nakon otvaranja izložbe, posetioci su mogli da uživaju u muzici osamdesetih godina 20. veka koju su, na Karaoke izazovu „Odbrana i poslednji dani”, izvodili učenici Tehničke škole u Boru.

Zainteresovani građani izložbu mogu da pogledaju do kraja avgusta.