Otvorena turistička sezona u Lazarevoj pećini

Letnja  turističa sezona Lazareve pećine počela je sa 1. majem i trajaće do sredine novembra. Danas je nezvanični uranak u Lazarevom kanjonu što je na stotine naših sugrađana iskoristilo za divan dan u netaknutoj prirodi.

Lazareva pecina

Drugog dana prvomajskih praznika na Zlotskom kanjonu sjatilo se blizu 700 posetilaca. Ovog dana tradicionalno pećina ima najviše posetilkaca u toku godine.

Lazareva pećina biće otvorena svakodnevno od 9 do 16 h, osim utorkom ukoliko ne budu najavljene veće grupe ljudi. Cene ulaznica su ostale nepromenjene od otvaranja pećine, od pre pet godina. Pojedinačne ulaznice iznose 200 dinara a uz popust za studentske i učeničke ekskurzije je 150 din.

lazareva-pecina

„Lazarev kanjon i pećina su, pored Borskog jezera i Brestovačke banje, najatraktivniji turistički lokaliteti. To je neprocenjivo blago za organizovanje izleta i zaista jedna atrakcija koju valja dobo iskoristiti i materijalizovati.

Ja bih voleo da Vernjikica bude osposobljena jer je jedna od najatraktivnijih pećina na Balkanu i onda bi tek napravili zaista jednu fantastičnu priču. Ukoliko bude prilika i novca da se makar uredi kilometar staza u drugoj pećini Lazarevog kanjona, koja bi sa Vidikovcem i stazom koja se proteže od Lazareve pećine do Vernjikice, to bi bilo jedan potpun proizvod. Još uvek je speleološka tajna da li su ove dve pećine povezane. Možda su spojene podzemnim kanalima, a moguća je povezanost i sa Resavskom pećinom.

Ovih dana tu boravi grupa ronilaca iz Poljske koji pokušavaju da prosto ponirući tim podvodnim kanalima otkriju uranjanjem u Vrelo da li i kakve veze ima vodeni tok koji se vidi u pećini sa Vrelom koji se naklazi na 7 m ispred platoa. Tu slede mnoga istraživanja, poznato da je da je ovo najveća kraška površ u Evropi sa stotinama pećina, jama, vrtlača, uvalama, ponorica i za ta istraživanja treba zaista puno novca i stručnih ljudi. Treba ipak podsetiti da je ovo jedan od retkih krajeva netaknute prirode“ – rekao je Bora Stanković iz Turističke organizacije Bor.

Temperatura u Lazarevoj pećini je konstantnih 8 ºC pa se za ulazak potrebna adekvatna odeća. Osobe koje imaju problema sa disajnim organima i srčani bolesnici ne trebaju uklaziti u pećinu zbog svojih zdravstvenih problema.