Paraćinski srednjoškolci oduševljeni informacionom tehnologijom u rudniku Čukaru Peki

Uspešna saradnja kompanije Srbija Ziđin Majning sa Tehničkim fakultetom u Boru i obrazovnimi nstitucijama, nastavljena je današnjom posetom učenika Mašinsko-elektrotehničke škole iz Paraćina, postrojenju Flotacije u rudniku Čukaru Peki.

Pedeset pet učenika sa smerova: elektrotehničar računara i elektrotehničar energetike, u pratnji svojih i profesora sa Tehničkog fakulteta, prvi put je posetilo Bor i jedan rudnik.

„Doveo sam učenike sa smerova elektrotehničar računara i elektrotehničar energetike u posetuk ompaniji Zijin Mining, inače našim prijateljima koji su nam ovom prilikom izašli u susret, jer smerovi koje mi školujemo imaju u okviru praktične i blok nastave planirane posetek ompanijama, gde mi želimo da kod učenika razvijamo interesovanje za tehnologiju i to ne samo onu koja je usko vezana za njihovo već i šire obrazovanje, obzirom na to da se oni odlučuju da studiraju na svim Tehničkim fakultetima. Ovde smo videli implementiranu najsavremeniju tehnologiju za upravljanje i kontrolu, i poštovanje najviših standarda što se tičez aštite, a koji se primenjuju u svetskim kompanijama. Na lokaciji Čukaru Peki čuli smo da je u planu primena solarnih sistema obnovljivih izvora energije što je izuzetno interesantno s obzirom na to da mi kroz smer energetike imamo grupu predmeta posvećenu tome, a naravno uvodimo i novi smer od ove školske godine za obnovljive izvore energije, pa smo to iskoristili i napravili odličnu saradnju sa ovom perfektnom kompanijom. Videli smo da se dosta ulaže u ekologiju, da se primenjuju najsavremeniji standardi, najsavremenija oprema, zelene površine i parkovi znači mi smo na jednom izuzetnom lokalitetu, pravom zelenom rudniku“, rekao je diplomirani inženjer elektrotehnike Igor Jeftić, profesor Mašinsko elektrotehničke škole u Paraćinu.„Veoma sam zadovoljan onim što sam video. Najviše mi se dopalo što kompanija koristi najsavremenije informacione tehnologije i što u kompaniji radi dosta mladih ljudi“, rekao je Nikola Đorđević, učenik MEŠ iz Paraćina.

Učenici Mašinsko-elektrotehničke škole iz Paraćina, danas su posetili i Tehnički fakultet u Boru kako bi se upoznali sa mogućnostima studiranja na studijskim programima: rudarstva, metalurgije, tehnologije i inženjerskog menadžmenta, koje borski fakulet nudi, kao jedina državna visokoškolska ustanova u ovom delu Srbije, koji pripada Univerzitetu u Beogradu.

„Oni su izrazili želju da posete i kompaniju Srbija Ziđin Majning, što je odlična prilika da vide šta to rade naši bivši studenti, odnosno šta to naši diplomirani inženjeri rade na svojim radnim mestima i kako primenjuju u praksi znanje koje su stekli na našem fakultetu. Kao fakultet smo izuzetno ponosni  i želimo da istaknemo da veliki broj naših inženjera radi na rukovodećim pozicijama u ovoj kompaniji, upravo zahvaljujući stečenim iz struke, kao i veštinama upravljanja i organizovanja, koje su stekli na našem fakultetu. Imajući u vidu da je trenutna potreba za inženjerskim profilima koje naš fakultet obrazuje veoma velika, ovom prilikom pozivam đake iz Bora, okruženja, a i šire, da upišu Tehnički fakultet u Boru, jer će sigurno nakon diplomiranja imati velike mogućnosti za zaposlenje, i u ovakvoj vrsti rudarske kompanije, a naravno da ih nakon toga čeka sjajna budućnost, mogućnost za napredovanje i za razvoj profesionalne karijere“, rekla je prof. dr Marija Panić, sa Tehničkog fakulteta u Boru.

Kako je istakao Šu Čao, menadžer Službe za ljudske resurse u Srbija Ziđin Majningu kompanija, snažno podržava obrazovanje i nauku.

„Smatramo da je znanje najvažnije, a da su mladi talenti budućnost naše kompanije. Veomau spešno sarađujemo sa obrazovnim institucijama, školama i fakultetima i veoma nam je dragoš to možemo da ugostimo toliko mladih ljudi koji su zainteresovani da posete našu kompaniju. Zajedno sa Tehničkim fakultetom u Boru realizujemo program stručne prakse koji mladima pruža mogućnost da kroz prizmu prakticnog rada u kompaniji primene sve ono što su godinama učili. Takođe, kroz mentorski program sprovodimo koncept ulaganja u buduće poslovne lidere, pružajući pomoć novim kolegama da nauče više, a starije kolege podstičemo da podele svoja znanja i iskustva. Nudimo mogućnost zaposlenja mladim i obrazovanim ljudima i sa srednjom školom, posebno sa fakultetskom diplomom. Svi mi koji radimo u sluzbi ljudskih resursa vidimo da imamo dosta talentovanih kolega i snažno ih podržavamo planiranjem karijere, dodatnim obukama, unapređenjima. Srbija Ziđin Majning posluje u Srbiji, pripada Srbiji. 90 odsto zaposlenih su naše kolege koji su državljani Srbije i koji su u Bor došli iz raznih krajeva zemlje. Naša vrata su zaista otvorena za sve koji žele da rade, postignu uspeh i napreduju. Dobrodošli”, poručio je Šu Čao, menadžer Službe za ljudske resurse u Srbija Ziđin Majningu.

Prilikom posete rudnika Čukaru Peki, đaci su bili u prilici da vide i elektro postrojenja u pogonu drobljenja. Kako su istakli vrlo su zadovoljni posetom a mnogi od njih već i razmišljaju o studijama na Tehničkom fakultetu u Boru, kao i radu u kompaniji Srbija Ziđin Majning.