Pet kompanija zainteresovano za RTB

 Tendersku dokumentaciju za privatizaciju RTB-a Bor otkupilo je 5 svetskih firmu. Medju njima su i firme, najozbiljnijih kandidata za vlasništvo nad kombinatom bakra – Zorana Drakulića i Olega Deripaske.

 
Kako je potvrđeno iz borske firme, pored Drakulićevog "Ist Pointa" i Deripaskovog "Strajk Forsa" (ćerke firme "Baznog elementa"), "ulaznicu za tender" kupile su i firme – "Briksleg" iz Austrije, ruska firma "Solvej" i "Vedante Risorsis" iz Indije.  
 
Početna cena imovine RTB-a Bor iznosi 340 miliona dolara i prijavljene firme će svoje konačne ponude morati da dostave najkasnije do 31. oktobra kada ističe rok. Novi vlasnik kompaije iz Bora moraće da uloži najmanje 180 miliona dolara investicija i prihvati sve obaveze iz socijalnog programa. Na prodaju su, po ovom tenderu, eksplotaciona prava, Topionica i Rafinacija bakra, kao i imovina Rudnika Bakra Bor i Rudnika Bakra Majdanpek.
 
Prvi tender za prodaju RTB-a poništen je pošto prvoplasirani ponuđač, rumunski "Kuprom" ni u dodatnom roku nije platio ponuđeni iznos od 400 miliona dolara.

Novi bager počinje sa radom

Novi hidraulični bager nemačkog proizvođača O&K  koji je dopremljen 25.septembra za potrebe površinskog kopa "Veliki Krivelj" namoniran je i počeće da radi u utorak 9.oktobra.

Rudarska mašina teška 283 tone dopremljena je u Bor pomoću 12 šlepera, zapremina kašike je 15 kubika i pokreće se putem elektromotora. Ovom mašinom predviđeno je unapređenje proizvodnje na površinskom kopu "Veliki Krivelj" sa 350.00 na 700.000 tona rude.

Slika šlepera koji prenose delove bagera – preuzeta sa sajta RTB-a

Bager košta 2,7 miliona dolara i biće plaćen sredstvima RTB-a (avans od milion eura je već uplaćen).