Peti međunarodni Viteški festival „Just Out“ [NAJAVA / VIDEO]

Podno zidina manastira Manasija, zadužbine Despota Stefana Lazarevića, od petka 23. do nedelje 25. avgusta biće održan peti međunarodni Viteški festival „Just Out“.

Domaćini manifestacije su, tradicionalno, „Beli Orlovi“, vitezovi iz Srbije, koji će ugostiti saborce iz više od dvadeset država: Francuska, Rusija, Ukrajina, Rumunija, Bugarska, Mađarska, Republika Srpska, Hrvatska, Crna Gora, Slovenija, Češka, Slovačka, Turska, Austrija, Danska, Švedska, Belgija, Jermenija, Iran, Indija, Japan, Sudan, Norveška, Izrael, Švajcarska i druge.

Najveći viteški festival u Evropi će i ove godine okupiti preko 600 boraca sa srednjovekovnom opremom, što je svojevrsan kuriozite.

Otvaranje i centralna svečanost je 24.avgusta u 20 sati, a pre toga posetioci će, u manastirskoj porti, moći razgldati štandove sa srednjovekovnim, muzejskim eksponatima. U 20.35 je defile viteške grupe „Beli orlovi“ i vitezova iz Evrope.

Oko 22 sata, prvi dan festivala završiće „veštinama mačevanja kroz vekovde“: srednjovekovno oklopno borenje 13. – 14. vek i Evropsko neoklopljeno mačevanje 16. – 17. vek. Zanimljiv program očekuje se i u naredna dva dana.

Borci će svojom viteškom opremom, odećom, oružjem i veštinama demonstrirati srednjevekovne borbe, kao i ondašnji način života u viteškom selu koje je sagrađeno podno zidina manastira Manasija i uz levu obalu rečice Resave.

Najveće iznenađenje očekuje najmlađe u okviru dečjeg sela, gde ih očekuje streličarstvo, soft HMB (mačevanje za decu) i niz drugih radionica, fotografisanje i puno iznenađenja u duhu vremena kada su živeli prinčevi i princeze.

Ostali posetioci se mogu oprobati u bacanju sekira i koplja, jahanju, grčarskoj i okloparskoj radionici, a tu su i srednjovekovne društvene igre, izložba oklopa i oružja, kaligrafija, heraldika, sarački zanati, srednjovekovni obućari, tkačka radionica, kamp eksperimentalne arheologije, srednjovekovna muzika i ples u duhu srednjeg veka.

Festival se održava u okviru tradicionalne kulturne manifestacije „Dani srpskog duhovnog preobraženja“, a u znak sećanja na šestovekovno postojanje srednjovekovnog zdanja koje je despot Stefan Lazarević sagradio sa crkvom Svete Trojice, 139 mašikula i 11 kula.

Ulaz za sve posetioce je slobodan. Do festivala i kampa neće moći da se priđe kolima, tačnije saobraćaj je zatvoren na deonici Despotovac – Manasija (nekih 2 km). Stvari se mogu prevesti autobusima koji će saobraćati tokom celog festivala na relaciji Despotovac – Manastir Manasija i za sve goste je besplatan.

Cena parkinga u Despotovcu će i ove godine biti simbolična. Na festivalu će hrana i piće biti u dovoljnim količinama.