Petogodišnja proizvodnja bakra u RTB-u premašila milijardu dolara

2
103

U poslednjih pet godina u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor otkopano je 70,6 miliona tona rude čijom je preradom dobijeno 155 hiljada tona bakra, četiri i po tone zlata i 24 tone srebra! Vrednost proizvedenog bakra (bez zlata i srebra), uzimajući u obzir prosečnu cenu „crvenog metala“ na Londonskoj berzi u periodu 2010-2014. godina (7.704 dolara za tonu), iznosi fantastičnih 1.194.120.000 dolara. Sa zlatom i srebrom vrednost petogodišnje basenske produkcije penje se iznad milijardu i po dolara!

"Elektroliza" / Foto: Kolektiv
“Elektroliza” / Foto: Kolektiv

Od 2010. do danas u basenskim rudnicima ostvareno je ukupno 205 i po miliona tona iskopina. Nepunih 135 miliona tona bila je teška raskrivka sa površinskih kopova u Boru i Majdanpeku, a 70,6 miliona tona težila je ruda bakra.

Najviše rude, skoro triput više nego u Majdanpeku, RTB-u Bor dao je rudnik „Veliki Krivelj“. Tamo je za pet godina otkopano 46,4 miliona tona rude i uklonjeno 75 miliona tona raskrivke. U kriveljskom rudniku dnevno se otkopa 30 hiljada tona rude i ukloni 40 do 60 hiljada tona raskrivke. Najveći deo jalovine, preko 80 odsto, prevozi se transportnim sistemom do starog borskog površinskog kopa i tamo odlaže.

rtb-bor-kop-krivelj-02

U Majdanpeku je u poslednjih pet godina otkopano 17,2 miliona tona rude i uklonjeno 48,2 miliona tona jalovine.

Topionica i rafinacija su u starim postrojenjima za pet godina preradile nešto više od milion tona koncentrata dobijenog isključivo iz sopstvenih sirovina. U pogonu elektrolize proizvedeno je 155 hiljada tona katodnog bakra, a u prerađivačkim pogonima 5.360 tona bakar-sulfata (plavog kamena), 44.000 tona dipforming žice i 4.900 tona livačkih proizvoda.

(Kolektiv)

2 KOMENTARA

  1. U proseku oko 30000t bakra godišnje, što je mnogo manje od najavljenih 80000t za “novu” topionicu. Kako Spasković misli da uposli novootvorenu topionicu. Izgleda će da zvrji prazna.

  2. Neverovatno je i brutalno nepravedno da posle svega ovoga Ronaldo Ronaldinjo jos nema zlatno-srebrno-bakarni kip od 7 634 521,973 tone….u njegovoj ili prirodnoj velicini Crnog Vrha…. ili jos bolje Rtnja…zbog jedinstvene, lako prepoznatjive i grandiozne siluete,kao i nadmorske visine… na 137,89 metru Drugog kilometra…. izmedju Expresa i Samackog hotela i vagon-restorana. Tacno tamo gde se prodaju kokice. ALI SVE CE TO BORSKI NAROD POZLATITI….AKO…. VEC DO SADA NIJE POZLATIO. ZNACI opet su veoma blizu neki vazni LOKALNI IZBORI u Boru… Moguce je da ti izbori slede upravo u trenutnoj … 17 ili 18 po redu… politickoj STRANCI legendarnog borskog Ronaldija Ronalda….. Kome deca po Boru i sire,sve do Brestovca i nazad… VEC SPONTANO I UVELIKO pisu dirljive rodoljubive pesme… Samo veliki dribler ovaj put…… mora malo da promeni i unapredi svoju igru… A narocito tih par vecito istih driblinga…NAROCITO MEDIJSKIH… Vec su postali ekstra I ultra lako …. citljivi. A on nema pravo na gresku. Jer je visoko,visoko leteo…i preletao…preletao…preletao… Ako pogresi …gde ce sada da preleti…. Nema gde… KRUG JE ZATVOREN.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime