Petrović: OFK Bor doveden do propasti

Čelnici opštine Bor održali su danas konferenciju za medije na kojoj su javnost upoznali sa situacijom u Omladionskom fudbalskom klubu „Bor“. Rukovodstvo koje je vodilo klub u prethodnom periodu podnelo je ostavke, a dokumentaciju je preuzela policija. 

Foto: Opština Bor
Foto: Opština Bor

OFK Bor na konkursu za finansiranje sporstkih klubova u opštini Bor za prethodnu godinu dobio je najviše sredstava, ali su ona umesto za funkcionisanje kluba trošena nenamenski. Predsednik opštine Bor Živorad Petrović istakao je da je prethodno rukovodstvo klub vodilo nedomaćinski čime ga je dovelo na rub propasti.

„Budžetskim sredstvima se sufinansiraju sportski klubovi. Nemarom i nebrigom klub je doveden do propasti. Pokušaćemo da pomognemo klub sa takvom tradicijom jer je osnovan još 1919. godine. „Omladinskom fudbalskom klubu Bor“, odobreno je konkursom i preneto za period jul – decembar u 2015. godini 1.570.021,00 dinara, a od toga je neopravdano 1.411.681,00 dinar. Namenska budžetska sredstva moraju da se pravdaju po zakonu i nikako drugačije. Najviše se trošilo na hranu, imamo račune iz više borskih restorana. Nabavljali su se oprema i rekviziti koji ne postoje, duguje se za struju, vodu i prevoz.

Dok sam ja predsednik opštine, mora da se radi po zakonu. Da se domaćinski poslovalo, verovatno bi bilo za sve, prevoz, sudije opremu. MUP je preuzeo celokupnu dokumentaciju „Omladinskog fudbalskog kluba Bor““, rekao je Petrović.

Načelnica Odeljenja za finansije opštinske uprave Danijele Jovanović kazala je da je dostavljena Odluka o podizanju gotovine, u kojoj se umesto Upravnog odboar ovlašćuju pojedinci.

Član Opštinskog veća zadužen za sport i omladinu Marko Nikolovski izneo je podatak da se „Omladinski fudbalski klub Bor“ nalazi u blokadi od 6. januara za prevoz u iznosu od 1.729.016,00 dinara i da su neplaćeni lekarski pregledi i dugovanja regionalnom fudbalskom savezu.

Predstavnici roditelja su naveli da je fakturisana ishrana za 5 utakmica, koje su odložene i nisu održane.