Pijavica nadomak Bora [VIDEO]

U prepodnevnim časovama usled jakog nevremena, Donju Belu Reku nadomak Bora pogodio je manji „tornado“. Za sada nemamo informacije o mogućoj šteti.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Desetak dana ranije ista situacija zadesila je i Jagodinu.

Naš sugrađanin Nikola Blažević snimio je mobilnim telefonom ovu neobičnu pojavu na nebu blizu Bora.

Prema vremenskoj prognozi, u Boru se i narednih dana očekuje promenljivo vreme sa kišom, maksimalne temperature do 23 stepena.

Inače, tornado nastaje različitim fizičkim procesima u atmosferi, a za nastanak tornada je potrebno nekoliko uslova: nestabilnost atmosfere, mehanizmi podizanja i vlaga u srednjim i donjim delovima atmosfere.

U blizini tla nestabilna vazdušna masa je topla i vlažna a relativno suvlja i hladnija u gornjim delovima atmosfere. Topli i vlažni delovi vazduha dižu se i sastaju sa hladnim i suvljim. Povećanjem vlage započinje jače kondenzovanje u kapljice vode i tada se energija (toplina) otpušta u okolni vazduh, što je dovoljno da se uzlazno strujanje nastavi penjati.

Ovo se sve događa u Grudasto-kišnom oblaku, najnestabilnijem i najopasnijem od svih 10 rodova oblaka. Strujanje toplog vazduha se u oblaku sudara sa ostalim strujanjima hladnijeg silaznog vazduha i tada oblak počinje pokazivati vidljive rotacije koje se zbog sile teže pružaju do tla.