Pitanje opstanka: RTB smanjuje broj zaposlenih

Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor mesečno treba da uštedi 1,1 milion dolara na normativima, ali i isto toliko para na najnepopularnijim merama štednje – troškovima zarada.

blagoje-spaskovski-700-01

Efekti oštrih restriktivnih mera štednje koje su u RTB-u Bor na snazi od početka ove godine biće 25 miliona dolara. Za toliko kompanija treba da smanji materijalne i operativne troškove i na taj način proba da ublaži posledice pada cene bakra na svetskom tržištu. U isto vreme, RTB treba da održi proizvodni kontinuitet i tako obezbedi neophodna likvidna sredstva.
U nemilosrdnu borbu smanjenja svih troškova menadžment borske kompanije je ušao polovinom prošle godine, čim je cena bakra na berzi počela naglo da pada, a štednjom na svim nivoima tada je sačuvano četiri miliona dolara.

rtb-topionica-konverter

Program mera štednje u RTB-u je početkom 2016. inoviran, postao je kompleksniji i rigorozniji pa, po njemu, kompanija treba mesečno da uštedi 1,1 milion dolara na normativnim troškovima, ali i isto toliko para na troškovima zarada.

„Efektima koje smo ostvarili po osnovu smanjenja jedinične potrošnje normativa možemo da budemo zadovoljni jer ta potrošnja danas nije veća od one u svetskim kompanijama. Borba sa troškovima je frontalna i to „oči u oči“. Najteža je, ali takođe neminovna, ona mera koja se odnosi na troškove zarada„, izjavio je Blagoje Spaskovski.

Blagoje Spaskovski o racionalizaciji radnih mesta u RTB-u

Blagoje Spaskovski o racionalizaciji radnih mesta u RTB-u

Publiée par Bor030.net sur mardi 9 février 2016

To podrazumeva socijalni program i za sada se za dobrovoljni odlazak iz preduzeća uz otpremninu prijavilo 146 radnika. Sledeći korak je krajnje human pristup koji podrazumeva da svi oni koji imaju 39, 40 i više godina radnog staža, uz otpremninu, njih 510, trajno napuste posao i sa primljenom naknadom sačekaju ispunjenje uslova za penziju. Ovu ideju podržala je i Vlada Republike Srbije.

„Ideja je da ljudi nakon toliko godina provedenih u RTB-u ne napuste radno mesto nezadovoljni i zato je izuzetno važno da se sve izvede i sprovede onako kako je programom štednje definisano i potvrđeno odlukom najvišeg organa upravljanja kompanijom“, kaže generalni direktor RTB-a Bor.

rtb-stara-topionica-elektroliza-sumporna

Blagoje Spaskovski dodaje da će nezadovoljni biti jedino oni koji budu proglašeni tehnološkim viškom, oko 140 radnika.

„To je ta treća kategorija koju ne možemo izbeći, pa ne kazati da u RTB-u ima i neradnih ljudi, onih koji koriste opijate, alkohol i onih koji su, recimo, 30 dana bolesni, pa jedan dan zdravi, pa opet mesec dana bolesni. Za takve nema mesta ni u jednoj kompaniji, pa ni kod nas i za njih je primeren termin „otkaz“. Svi drugi moraju biti zadovoljni, naročito oni koji imaju 39 i 40 godina staža“, rekao je Spaskovski.

Proizvodni radnici, oni na liniji stvaranja bakra – od prve bušotine do katode – ove mere neće ostetiti na svojoj koži. Niti će biti pomerani sa svojih radnih mesta, niti će im plata biti smanjena. Onima pored njih – u upravama, tehničkim pripremama, direkcijama, dakle režijskom kadru – plate će biti smanjene.

U kompaniji se na prinudnom odmoru trenutno nalazi blizu 250 radnika. Njima sleduje 60 odsto od zarade.