Plate i penzije biće povećane do kraja godine

1
45

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da očekuje da će do kraja godine biti povećane plate i penzije, ali i da neće u punom iznosu biti vraćene na staro.

Dušan Vujović / Foto: Tanjug (skin šot)
Dušan Vujović / Foto: Tanjug (skin šot)

“Uštedeli smo značajan deo i sada želimo da izađemo građanima u susret što su aktivno sudelovali u fiskalnoj konsolidaciji i da korigujemo plate i penzije, ali to sigurno neće biti vraćanje odmah na isto”, rekao je Vujović gostujući na RTS.

On je rekao da je nakon šest meseci deficit budžeta manji od planiranog i dogovorenog sa Međunarodnim monetarnim fondom, te da iznosi tek jedan odsto BDP-a. To Srbiju svrstava, kako je naveo, u pet odsto najuspešnijih zemalja Evrope.

“Kad se krenulo u fiskalnu konsolidaciju, deo penzija smanjen je za 5,8 ili šest odsto, a plate oko 10 odsto i uštedeli smo znacajan deo. Sad mslimo da moramo da ponudimo građanima neku vrstu nagrade”, rekao je ministar.

Vujović je podsetio da stručna javnost smatra da je sigurnije da se ne povećavaju primanja ali, rekao je on, to nije uvek rešenje.

“Sigurnije je da ne radimo ništa, ali kreće se uvek od toga šta želimo da uradimo. Premijer Aleksandar Vučić je to obećao, te će se tako i raditi”, rekao je Vujović istakavši da bi povećanje bilo signal građanima da se vidi svetlo na kraju tunela.

Ministar je naveo da će se do kraja godine, nakon druge revizije aranžmana sa MMF-om koja će biti završena u septembru, znati preciznije da li je to i u kojoj meri moguće.

“Nadam se da ćemo do kraja godine da potvrdimo ono što očekujemo”, rekao je on dodajući da bi skoro godinu dana nakon što je Srbija zaključila sporazum sa MMF trebalo bi da su se stvorili uslovi za to.

Vujović je poručio da je aranžman sa MMF-om napravljen da bi se u budućnosti stvorila osnova za povećanje plata i penzija, i to ne do nivoa na kojem su bile, već da se povećaju i više.

Ministar je takođe podsetio da će Misija MMF-a boraviti u Srbiji od 20. avgusta do 2. septembra.

(Tanjug)1 KOMENTAR

  1. Ministar Vujović izjavio je da očekuje da će do kraja godine biti povećane plate i penzije. Naveo je da кad se krenulo u fiskalnu konsolidaciju, deo penzija smanjen je za 5,8 ili šest odsto, a plate oko 10 odsto i uštedeli smo znacajan deo. Od moje penzije je neustavno oteto čitavih 15%, šta lupeta ministar, a on je to radio. Kakva ušteda on pravi kada je oteo plate i penzije. A sada sebi pripisuje zaslugu da će nagraditi građane, ako mu dozvoli MMF. Jedino i dobro je od MMF što će udomiti Vujovića, kada završi za njih posao. Mi ne očekujemo njegovu nagrada, ne treba nam, neka vrati otetog i neka poštuje Ustav i pozitivne zakone. Ovo njegovo hvalisanje upoređujem sa “…trla baba lan da joj prođe dan…”. Gospodin veliča svoje rezultate rada, a mi smo zadnji u Evropi, sa standardom, izjednačeni sa najnerazvijenim delovima Afrike. Ljudi umiru od gladi, od nesnosne bede bacaju se s prozora, mostova i na pruge. Eminentni glumac, iz pijeteta prema njemu, ne pominjem mu ime izgubio sestru dobili opekotinu on i njegova majka, zbog nemaštine, svu energiju im je nadomestila sveća i oni nastradali. Neka ministar oslušne i glas praznih stomaka građana i građanki, pa će mu biti, možda, jasnije!? Iskreno, mi se ne nadamo boljitku, od tog obećanog boljitka prođoše tri dugačke godine. Izgleda, obećanje ludo naše “radovanje”. Da li misli, da će zaradovati, ovo koje se spremaju da otpuste s posla ili onih 117 hiljade, kobajagi (?), novo primljenih. Sve je to farsa i bacanje Sosine otrovne prašine u oči onima koji očekuju očekuju Vujovićeve pravične nagrade??

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime