Plate u javnom sektoru veće od oktobra

Plate u javnom sektoru biće povećane od oktobra za 10 odsto, piše danas Alo.

bor-grad-panorama

Posle ovog povećanja i povećanja minimalne cene rada, o čemu se razgovaralo na prvoj sednici nove Vlade Srbije u petak, prosečna plata u Srbiji bi trebalo da poraste na oko 430 evra, što je za oko 50 evra više od prosečne plate u junu mesecu ove godine.

Pozivajući se na izvore bliske Vladi Srbije, list piše da je to jedan od prvih poslova kojeg se premijer Aleksandar Vučić prihvatio sa svojim novim kabinetom.

Namera vlade je, kako je premijer Vučić i obećao, da se poveća standard zaposlenih, kako bi 2017. prosečna plata iznosila 500 evra.

Ovo povećanje, prema rečima istog izvora, koštaće državnu kasu oko 200 miliona evra na godišnjem nivou za šta, kako se navodi, ima novca.

“Mere štednje i fiskalne konsolidacije koje su preduzete pre dve godine dale su veoma dobre rezultate. Zbog toga danas možemo govorimo o povećanju plata vojsci, policiji, zdravstvu, socijalnom sektoru i prosveti i obrazovanju. Povećanje bi trebalo da se dogodi u oktobru i iznosiće u proseku 10 odsto”, rekao za Alo izvor blizak vladi.

(Alo / Tanjug)