Plate RTB-a podižu cene u Boru

2
39

Život u unutrašnjosti Srbije sve je skuplji, a cene se razlikuju od grada do grada, tako da su cene u Boru više za 25 do 30 odsto nego u susednom Zaječaru, a život u Boru je skuplji za petinu nego u Novom Sadu.

kupovina

U istraživanju Asocijacije potrošača Srbije su upoređivane cene 59 proizvoda iz “potrošačke korpe” Republičkog zavoda za statistiku u ova tri grada.

Prema rezultatima tog istraživanja, kilogram pilećeg mesa u Zaječaru u proseku košta 289 dinara, a u Boru 312 dinara. Vekna belog hleba u gradu na Timoku može se kupiti za 36 dinara, dok cena ove životne namirnice u susednom Boru dostiže 48,5 dinara, navodi predsednik Skupštine Asocijacije potrošača Srbije Zoran Andrejić.

On smatra da je velika razlika u cenama životnih namirnica zbog nepostojanja zdrave konkurencije na tržištu Srbije.

“Trgovci u Boru koriste povećanje zarada u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor (RTB), koje su više od republičkog proseka, kako bi što više zaradili. U akcijama velikih trgovinskih lanaca, međutim, vidi se da dobar deo proizvoda može da bude jeftiniji za 10 do 20 odsto”, kazao je Andrejić.

Slično istraživanje, obavljeno početkom godine, takođe je pokazalo da Bor prednjači po višim cenama životnih namirnica u Srbiji.Život u Boru za trećinu je bio skuplji nego u Beogradu i Novom Sadu, podsetio je Andrejić.

Asocijacija potrošača Srbije upoređivala je, u isto vreme, cene 19 životnih namirnica u Sloveniji i Srbiji, a istraživanje je pokazalo da se cene neznatno razlikuju, a neki proizvodi su jetiniji u ljubljanskim trgovinskim lancima nego u novosadskim.

Prosečna zarada u Sloveniji u martu je bila 1.140 evra, dok plata u Srbiji jedva dostiže 400 evra.

(Tanjug)

2 KOMENTARA

  1. Ima hleba i u Boru za taj iznos, dajte tabelu sa iznosima, a ne tako paušalne izjave…Zamolite Asocijaciju da da razlog zašto mobilni operateri naplaćuju svaki započeti minut. To je kao da u mesari naplaćuju svaki započeti kilogram mesa. To je najveća pljačka koju svesno prećutkuju. Jedinica za merenje vremena je sekunda, bar smo tako učili u čestom razredu…

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime