“Plodni dani” pred borskom publikom

Sunoć je u punoj sali muzičke škole “Midrag Vasiljević” u Boru gostovalo pozorište “Atelje 212” predstavom “Plodni dani” koju potpisuju Boris Liješević i Jelena Kislovski Liješević.

predstava-plodni-dani

Predstava je bazirana na istinitim pričama parova sa internet foruma “Kolevka” kojima je veštačka oplodnja jedini način da dođu do potomstva.

“Plodni dani” opisuju roditeljski instinkt i ono što se dešava kada se čovek nađe razapet između svog neostvarenog roditeljskog instinkta, između očekivanja okoline i neke često neobjašnjive nemogućnosti da se kao roditelj ostvari.

Danas kada roditelj više ne mora da bude i biološki roditelj, kada dete može da bude napravljeno od genetskog materijala nekih potpuno nepoznatih ljudi, kada  i genetika postaje tržišna roba – teško je razabrati se u vrtlogu pitanja o etici, identitetu, nasleđu, porodici koja se otvaraju sa ekspanzijom reproduktivne industrije i pronaći pravi odgovor.

predstava-plodni-dani-1

Kako se nositi sa tim pitanjima na koja nas život ne priprema i da li odgovor uopšte postoji? Odgovor koji ova predstava prepoznaje je Ljubav. Ljubav koja prevazilazi sve razlike. Ljubav u kojoj se služi drugome. Ljubav u kojoj nisam važan JA nego TI.

Dijalozi u predstavi su u formi konverzacije na internet forumima što komadu daje dinamiku.

Iza organizacije predstave stoji “Centar za kulturu Bor”.