Pobeda SNS-a u Zaječaru, vlast sa SPS-om

0
63

Prema preliminarnim rezultatima, najviše glasova na jučerašnjim vanrednim lokalnim izborima u Zaječaru dobila je lista Srpske napredne stranke (SNS), na drugom mestu je URS, a treće mesto je osvojila koalicija SPS-PUPS-JS. Naprednjaci su već najavili da će lokalnu vlast formirati sa socijalistima.

Saša Mirković proslavlja pobedu u Zaječaru / Foto: Tanjug
Saša Mirković proslavlja pobedu u Zaječaru / Foto: Tanjug

Iz pobedničkog tabora saopštili su da je na osnovu 98,5 odsto obrađenog biračkog tela ta stranka osvojila oko 40,05 odsto glasova i da će imati 23 odbornika u Skupština grada Zaječara od ukupno 50.

Prema podacima naprednjaka,URS je dobio 34,61 odsto glasova, a za koaliciju SPS-PUPS-JS je glasalo 11,52 odsto birača, dok je LDP podržalo 5,68 odsto.

Sve ostale stranke, uključujući i DS, koja je dobila 3,22 odsto podrške glasača, nisu prešle cenzus, podaci su SNS.

Kandidat za gradonačelnika te stranke Saša Mirković rekao je da se već čuo sa liderom SPS-a i premijerom Srbije Ivicom Dačićem i da je dogovorena koalicija.

“Premijer je zvao da nam čestita na pobedi i dogovorili smo koaliciju. Naš prvi zadatak biće samo rad, rad i rad”, rekao je Mirković, koji je naveo da naprednjacima još nisu stigle čestitke iz URS-a, ali da ih očekuje.”Ko gubi ima pravo da se ljuti. Ovo je velika pobeda za Zaječar i timočku krajinu”, rekao je Mirković.

Lider SNS Aleksandar Vučić zahvalio je građanima Zaječara na podršci koji su ukazali toj stranci na lokalnim izborima i čestitao njihovim protivkandidatima iz URS-a, jer su, kako je rekao, postigli izvanredan rezultat, iako su devet godina na vlasti u tom gradu.

Izbori u Zaječaru su protekli “pod povišenom političkom temperaturom”, zbog tuče zatvoreno je jedno biračko mesto, ali izborni proces protekao je uglavnom bez neregularnosti.

Na tom biračkom mestu izbori će biti ponovljeni po pravilima za ponavljanje izbora.

Pored incidenta u Velikoj Jasikovi određene nepravilnosti uočene su pre otvaranja biračkih mesta i ubrzo potom su otklonjene, a dogodile su se u vezi sa predizbornim materijalom.

U zdravstveni centar u Zaječaru kako je Tanjugu ranije danas rekao dežurni lekar Vladimir Đoković sa lakšim povredama je primljen meštanin Darko Filipović koji je nakon zbrinjavanja pušten na kućno lečenje.

Zajecarci su na lokalnim izborima do 20 sati, kada su biračka mesta zatvorena, glasali na 69 biračkih mesta, dok se za 50 odborničkih mesta u lokalnom parlamentu nadmetalo devet izbornih lista.

Reč je o SNS, URS, koalicija SPS-PUPS-JS, LDP, koalicija “DS S-Dveri”, DS, SRS i dve grupe građana “Zaokret” – Dragoslav Đokić i “Za Zaječar” – dr Vlastimir Bađević.
Na izborima za lokalnim parlament u Zaječaru bio je upisan 55.281 birač.

(Tanjug)

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here