Počela izgradnja nove topionice

3
33

U Rudarsko-topioničarkom basenu (RTB) “Bor” počela je danas izgradnja nove topionice i fabrike sumporne kiseline. Simbolično, početak radova proglasio je Nebojša Ćirić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja.

nova topionica rtb

Svečanosti povodom početka izgradnje nove topionice i fabrike sumporne kiseline prisustvovali su pored ministra ekonomije i regionalnog razvoja Nebojše Ćirića i ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić, ambasadori Finske i Kanade u Srbiji, Kari Veilajaiken i Džon Morison i narodni poslanik Mlađan Dinkić.

Svako od njih je izrazio uverenje da je ovo početak jedne nove ere u stogodišnjoj istoriji rudarstva u ovom delu Evrope. Bor i Borani će novom topionicom dobiti čistiji vazduh, nova radna mesta i više novca u svojim novčanicima.

Simboličnim razbijanjem šampanjca o kašiku bagera označen je početak radova. Ministar Nebojša Ćirić, koji je rodjen u Boru, imao je čast da Zvanično otvori početak izgradnje nove topionice.

RTB “Bor” i kanadska Agencija za razvoj i izvoz (EDC) potpisali su 10. novembra prošle godine ugovor o kreditu od 135 miliona evra za izgradnju i rekonstrukciju nove topionice bakra i fabrike sumporne kiseline.

Rok otplate kredita je deset godina sa periodom mirovanja od tri godine i godišnjom kamatom od 2,9 odsto, a rok za završetak radova je 36 meseci.

Polaganju kamena temeljca prethodilo je otkrivanje spomenika Đorđu Vajfertu i otvaranje kružnog toka u centru grada.

3 KOMENTARA

  1. sramota za borane i celu srbiju sta nam ovi dripci rade. kad tad ce nam se to obiti o glavu, to bi i radnici rtb-a a i gradjani bora trebali da znaju. bivsi radnik fod-a

  2. Paralelno sa gradnjom pogona Nove Topionice treba animirati investitore da ulažu sredstva i u izgradnju drugih pogona na teritoriji Opštine Bor, koji će omogućiti finalizaciju prerade proizvoda RTB-a. Pre svega bilo bi dobro, ako bi se neki investitor zainteresovao za proizvodnju predmeta od staklokeramike, za čiju proizvodnju RTB ima veliku količinu jalovinskih komponenti, jer velika je šteta da se bez dalje prerade baca, naprimer, usijana šljaka ili flotacijsaka jalovina.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime