Počela je Nedelja pravopisa: Pravopis u slici i reči

Večeras je u sali za programe u Narodnoj biblioteci u Boru svečano otvorena Nedelja pravopisa pod nazivom „Pravopis u slici i reči“. Bogat i raznovrsni program tokom cele nedelje rezultat je rada kolektiva Osnovne škole „3. oktobar“ i zaposlenih na dečjem odeljenju borske biblioteke uz pomoć Enigmatskog kluba iz Bora i Dramskog studija Centra za kulturu. 

Foto: Mirjana Spasić
Foto: Mirjana Spasić

Nedelja pravopisa započela je svečanim otvaranjem izložbe „Ma ko je bre nepismen?“.

„Okosnica celog programa Nedelje pravopisa je dopunjena izložba „Ma ko je bre nepismen?“, izložba fotografija javnih natpisa sa pravopisnim greškama. Greške su uočavali i fotografisali učenici borskih osnovnih škola, a pedeset najreprezentativnih primera uzeto je za izložbu. Posebno moram da istaknem da su za vizelnu realizaciju ideje zaslužne bibliotekarke dečjeg odeljenja Marija Radosavljević i Vesna Jovanović, a cilj cele izložbe je borba protiv nedopustivog broja pravopisnih grešaka u okruženju“, reči su Saše Čorbolokovića, nastavnika srpskog jezika i književnosti u Osnovnoj školi „3. oktobar“ i idejnog tvorca celog projekta.

Nakon otvaranja izložbe, autor Saša Čorboloković održao je predavanje „Pravopis u školskoj administraciji“, a za petak, 11. decembar u 19 sati zakazano je predavanje „Pravopis u savremenoj komunikaciji“.

Tokom nedelje biće održani i programi namenjeni učenicima: pravopisna radionica „Pravopisna enigmatika“ i pravopisni kviz „Koliko poznajem pravopis“.