Počela još jedna škola roditeljstva u Boru

Desetak trudnica iz Bora imaće priliku da u narednom periodu prođu edukaciju za bezbedno materinstvo kroz program „Škola roditeljstva“.

Pri Polivalentnoj patronažnoj službi Doma zdravlja u Boru već tri godine funkcioniše ovaj program, a cilj je unapređenje i zaštita zdravlja majke i novorođenčeta.

„U našoj školi predaju naše patronažne sestre, ali i lekari drugih struka. Kroz četiri panela trudnice uče kako da pravilno prepoviju i podoje bebu, ali i kako da čuvaju sebe i svoje zdravlje da zdravlje bebe u stomaku ne bi bilo ugroženo. Na kraju škole se organizuje i poseta porodilištu Opšte bolnice u Boru, da bi se buduće porodilje upoznale sa uslovima i svim potrebnim pojedinostima oko porođaja“, kaže Snežana Milutinović, glavna sestra borske Polivalentne patronažne službe.

Na prvom panelu svoje predavanje o bezbednoj ishrani trudnica održala je i dr Snežana Čučović, specijaliskinja higijene i preventivna lekarka.

„Tokom perioda trudnoće, u sva tri trimestra, buduće majke treba da vode izbalaniranu ishranu, kako bi i beba u njihovom stomaku primila sve vitamine i minerale, kao i ostale sastojke potrebne za rast i razvoj. Međutim, trudnice posebno treba da vode računa da ne preteraju sa hranom i da ne odu u gojaznost, jer to može naškoditi i bebi i majci“, napomenula je dr Čučović.

Od 2014. do sada organizovano je 29 grupa ove škole, a još dve će biti ogranizovane do kraja ove godine, rečeno nam je u borkom Domu zdravlja.