Počela montaža sušača teškog 120 tona

Na gradilištu nove topionice dvadeset devetog januara počela je montaža tridesetak tona težeg dela od nedavno postavljenog kućišta za elektrostatički filter. Reč je o parnom sušaču za šaržu teškom 120 tona, koga treba postaviti na platformu i to na visini iznad 18 metara.

dragan marinkovic

Postrojenje za sušenje šarže proizvedeno je u Finskoj i odatle dovezeno u Bor. Pripreme za njegovu montažu počele su znatno ranije jer se radi o složenoj operaciji. Blagovremeno smo pripremili transportne puteve i angažovali neophodnu mehanizaciju u koju spada i dizalica nosivosti 500 tona. Glavni izvođač, konkretno na ovom poslu, jeste beogradski Energoprojekt Oprema, a njegov podizvođač je borski FOD – kaže direktor Projekta nove topionice i fabrike suporne kiseline Dragan Marinković.

Nakon postavljanja parnog sušača, dodaje, sledi njegovo povezivanje sa ostalim delovima i montaža čelične konstrukcije zgrade u kojoj će se objekat nalaziti. Tu, na gradilištu nove topionice, društvo će mu praviti fleš-peć, kotao utilizator, komandna soba, elektrostatički filter i ostala oprema koja je sastavni deo novog pirometalurškog postrojenja.

Radovi odmiču planiranom dinamikom i svakoga dana, na oba gradilišta, uposleno je oko 250 ljudi i angažovano desetak podizvođača. Sledeći veliki poduhvat, kako kaže Marinković, jeste montaža izmenjivača toplote u novoj fabrici sumporne kiseline koji uskoro treba da stigne i bude montiran.

(PRESS Služba RTB-a)