Počela podela trajnih rešenja invalidima rada RTB-a

2
61

Prvih 50 invalida rada druge i treće kategorije koji su bili radnici Rudarsko-topioničarskog basena Bor (konkretno RBB-a i TIR-a) dobiće od Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja početkom naredne nedelje na kućnu adresu konačna rešenja za penziju.

rtb-generalna-direkcijaUčinjeno je, dakle, baš onako kako je generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski obećao na sastanku pre 15 dana, rekavši da će za dva meseca svima sa privremenim rešenjima biti utvrđeno i dostavljeno konačno rešenje za punu penziju.

Cilj RTB-a je da, i pored roka od 60 dana, posao bude završen što je pre moguće, a do danas, stručne službe Rudnika bakra Bor, Topionice i rafinacije i Fonda PIO, pojedinčano su obradile predmete za ljude koji su uslov za penziju stekli 2003. (otkad datira problem neregulisanog statusa u delu koji se tiče tih naknada) i 2004. godine.

Počev od danas, Fond PIO svakodnevno će izdavati nova rešenja za penzionere koji su stekli pravo na penziju u narednim godinama.

(Kolektiv)

2 KOMENTARA

 1. SOSINA NAJSAVREMENIJA I NAJEFIKASNIJA DODŽBA U RTB BORU

  POČELA PODELA TRAJNIH REŠENJA INVALIDIMA RADA RTB-A, ALI I REŠENJA O OTKAZU UGOVORA O RADU DOKTORIMA NAUKA U RTB BOR

  Hakon što je Sosa primio Kurtu i Murtu i Murtu preko Kurte u RTB Bor i zaposlio prekosposobne penzionere, slične sebi, sklonio sposobne kadrove na sporedni kolosek i najzad počeo je sa rasčišćavanjem sa slobodoumnim i samomislećim kadrovima, doktorima nauka u RTB Bor.

  1. NAJBOLJI KADROVI (DOKTORI NAUKA) U RTB BOR DOBIJAJU OTKAZ!

  Dana 16. juna 2015. godine Dr Branislav Mihajlović, diplomirani rudarski inženjer, a tri dana kasnije i dr Milan Dejanovski, diplomoiran inženjer metalurgije dobili su otkaze Ugovora o radu u RTB Bor jer su upozorili javnost na nedomaćinskom, kriminalitetnom poslovanju i poslovanju u propasti firme I bahatom ponašanju generalnog direktora Blagoja Spaskovski tzv. Sosa, miljenik premijera Srbije. Oni su istakli da RTB Bor ne može da proizvodi bakar troškovno niže od 9.000 USD/t, a prodajna cena bakra na LME (18. juna 2015. godine) je 5.761 USD/t. Troškovi metalurške proizvodnje bakra u RTB Bor je oko 2000 USD/t, a na svetskom tržištu se kreće od 400 do 500 USD/t.

  Dana 23. decembra 2014. godine na„Svečanom otvaranju završetka nove topionice bakra i fabrike sumporne kiseline u Boru“ Menadžmentu RTB Bor, na čelu sa generalnim Sosom dobio sledeće zadatke od premijera Srbije Vučića: da se nova topionica uhoda i pokrene proizvodnja u roku od tri meseca,, da se rudnik Veliki Krivelj stabilizuje u roku od šest meseci, da se rudnici Majdanpek i Cerovo stabilizuju u roku od devet meseci i td.

  Do današnjeg dana nova topionica ne radi, rudnici nisu dostigli zadatu proizvodnju, a građani i građanke Bora se guše u otrovnim i zagušljivim gasovima. Izmerena srednja vrednost SO2 je 930,00 µg/m3, što je više od 6 puta od MDK to u vremenu uzorkivanja, a mnogo puta zagađenja sumpordioksidom, ugljendioksidom i poletinom sa spektrom Mendelejevim periodnim sistemom elemenata u okolini Bora.

  Efikasnost proizvodnje bakra je veoma niska, iskorišćenje bakra od rude do katode je 60-70%, visoki troškovi proizvodnje, iznad 9000 dolara po toni bakra (u svetu 3000 $/t bakra), kapacitivno iskorišćenje metalurških agregata 30%, potrošnja električne energije od rude do katode 14,0 MWh/t katodnog bakra (u svetu, 5 MWh/t), a ukupna potrošnja sve vrste energije, svedene na ekvivalentni ugalj, u RTB Bor iznosi oko 7,0 tona ekvivalentnog uglja po toni katodnog bakra (u svetu, oko 3,5 t e.u./t bakra). Proizvodnja bakra od nekadašnjih 17 kt mesečno, pala je na 2-3 kt bakra.

  Šta su pogrešili dr Branislav Mihajlović i dr Milan Dejanovski procenite sami, ali su dobili raskid radnog odnosa ili ugovora o radu. Strahovlada, teror i nehumanost u RTB Bor vladaju osam godina, a ovo, sada, je kulminacija svega toga i svašta. Troškovi biće ispostavljeni narodu (poreskim obveznicima) Srbije, a ne gospodaru života i smrti u Boru, Sosi.

  2. ZBOG NAJVEĆE INVESTICIJE NA BALKANU I ŠIRE DOKTORI NAUKA DOBIJAJU, JEDNOSTRANI I NAMENSKI MENADŽMENTA RTB BOR, OTKAZ UGOVORA O RADU!?

  Izgradnja nove topionice, kao najveća investicija na brdovitom Balkanu i šire i najekološki projekat, je trebala da bude završena do 1. novembra 2013. godine, a ona još nije dovedena do kraja. Cena gradnje na početku je bila 80 miliona evra, pa narasla na 130, da bi konačna cuifra iznosila iznad 300 miliona evra. Sosa sa mentorima i poslušnicima govori da je ovo supermoderna najjeftina i najkraće građena topionica bakra. Nova topionica nije još, u potpunosti, završena, a zvanično je završena 23. decembra 2014. godine, potpaljena na rođendan Vučića, a proizvodnja će krenuti, ako stvarno krene, na rođendan Tome Nikolića. Proizvodnja koncentrata iz domaćih rudnika nije dovoljna za rad topionice po količini, niti po kvalitetu. Potrebna godišnja količina koncentrata bakra za rad topionice je 400 hiljade tona sa sadržajem bakra 21%. Trenutno se proizvodi, u domaćim rudnicima, koncentrat bakra do 15% Cu i sa mnogo vlage. Drugim rečima, topionica bi topila kamenje, a troškovi eksponencijalno rastu li rastu. Osim promašene tehnologije topionice, izgleda da i tehnologija flotiranja je i te kako promašena, a Sosa je pričao da je Kriveljska flotacija najmodernija u svetu. Troškovi gradnje topionice i modernizacija rudnika, flotacije i nabavka rudarske mehanizacije prešli su cifru od 500 miliona evra, a ukupna dugovanja RTB Bor su iznad milijardu evra. Kapital RTB Bor je reda veličine 400 miliona evra. Sadašnja proizvodnja bakra u RTB Bor je niža od pre i za vreme Drugog svetskog rata. Epilog rezultata rada RTB Bor je stečaj, ali tu je država, ne da spasi Kombinat, nego svoje “loše kadrovske structure”. Sosina kadrovska politika se svodi na ponižnost, poslušnost, poltronstvo, šlihtanje i još mnogo toga. I on se ponaša, prema pretpostavljenima i mentorima, kao što zahteva od “potčinjene mu sluge”. Slobodnomisleće i školovane i iskusne kadrove Sosa je sklonio ili otpustio, a naprimao je Kurtu i Murtu i Murtu preko Kurte, angažovao je poslušne i sposobnoposlušne, za sve i svašta, penzionere, kao što je i on. Baš me zanima kako će se privatizovati RTB Bor sa ovakvim gubicima, lošeg funkcionisanja i loše proizvodnje, ukoliko ne zalegne Vlada, to jest narod!

 2. Gospodine “Sosa” tebi su dovoljni tvojih pet i više doktorata u tvojoj praznoj glavi. Dobro je što “kolješ” prave doktore nauka. Koji će vrag oni u RTB Bor pored tebe, onako pametnog, poštenog, ljudskog i visprenog i na kraju ni čovečuljka od tebe u tebi. Jesi li isplanirao gde ćeš sada da uskočiš, ovi ti spremaju “omču”, a nisu ti rekli, sram ih bilo, pošteno kao što si i ti bitangino bitangasta.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime