Počela primena novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici

0
62

Prvog dana primene novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici prijavljeno je više od 10 slučajeva. Nadležni su nasilnicima izrekli mere udaljenja iz doma, a pojedinima i zabranu komuniciranja i prilaska žrtvi.

Onemogućavanje nasilnika da bude uz žrtvu, ali i sprečavanje nasilja u porodici pre nego što do njega dođe, cilj je Zakona o sprečavanju nasilja u porodici. Da je njegovo donošenje, pre šest meseci, bilo nužno, pokazuju i sve češći slučajevi nasilja širom zemlje, pa i u opštini Bor.

Tokom maja u Boru je zbog osnova sumnje da je počinio krivično delo nasilja u porodici uhapšen I.S. (37) iz Bora, koji se tereti da je psihički i fizički maltretirao majku i oca, a u aprilu Borani S.N. (47) i R.E. (33), koji su nasrnuli na svoje životne partnerke. U martu je uhapšen P.R. (27) iz okoline Bora, koji se tereti da je tukao majku, a u januaru Borani M.M. (41) zbog osnovane sumnje da je fizički i psihički maltretirao majku, kao i D.T. (46) jer je vređao i pretio supruzi.

Novim Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici, predviđeno je da nasilnici sada mogu da hitnom merom budu udaljeni iz stana, da im se izrekne i mera zabrane i prilazak žrtvi, a onima koji ne budu primenjivali propise ili ne prijavljuju nasilje, stroge mere i sankcije, kao što su disciplinska odgovornost za nosioce pravosudnih funkcija, prekršajna za policijske službenike i prekršajna odgovornost za državne organe koji ne budu prijavljivali nasilnike.POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime