Počela sa radom Škola filozofije Ivana Vučkovića: Probudili smo se, korak načinjen, putevi otvoreni…

U Boru je počela sa radom Mala škola filozofije “Linkej”, koju je pokrenuo master filozofije Ivan Vučković, profesor u borskim srednjim školama.

Ivan Vučković; Foto: Lična arhiva

Sa željom da pokrene učenike, da ih kroz dijaloge i diskusije navede na razmenu mišljenja i omogući im da saznaju nešto više o filozofiji, a posebno o onim njenim oblastima koje ih i najviše interesuju, borski profesor Ivan Vučković pokrenuo je prvu gradsku školu filozofije, koja je okupila dvadesetak učesnika.

Ove edukativne radionice koje će trajati bezmalo godinu dana, a koje se priređuju u prostorijama Muzičke škole “Miodrag Vasiljević” i Ustanove “Centar za kulturu”, podržali su Srpsko filozofsko društvo i Filozofski fakultet iz Niša.

Budući da ste profesor filozofije u borskim školama, koliko mlade danas interesuje ovaj predmet, koliko žele da produbljuju svoja znanja i koje ih njene oblasti najviše zanimaju? Imaju li uopšte inicijative da i sami pokrenu neka pitanja i koja?

Naravno, interesovanje varira od učenika do učenika, pa čak i od generacije do generacije ali, ako moram da odgovorim konkretno, filozofija ih interesuje okvirno – dakle, ne previše. Ipak, postoje teme i oblasti koje su prijemčivije te tu ima, prirodno, više prostora za rad, na primer problemi diskriminacije, eutanazije, tolerancije, osnovi filozofije politike, morala, pitanja o formiranju vrednosti, pitanja o umetnosti i slično.

 Gde vidite filozofiju danas u vremenu narušenih vrednosti i vidite li uopšte povratak društva izvornim vrednostima?

Prostor filozofije u okviru konkretnog delanja jeste, pre svega, u politici i javnim zalaganjima kroz predavanja i slično. Što se povratku izvornim vrednostima tiče, to nije neminovno u smislu da naši životi, prirodno, idu dalje. Pitanje je samo da li ćemo živeti dostojanstveno i da li ćemo na umu imati da naše delanje treba da bude kakva takva nit vodilja potomcima. Dakle, imamo obavezu da delamo savesno i iskreno, pre svega, prema sebi te, posredno, i prema svima drugima. Svako će od nas pre ili kasnije morati da stane “ispred ogledala” .

Koliko mladi mogu danas da doprinesu eventualnim promenama u razvoju društva, gledajući kroz prizmu filozofije i koje bi to promene i njihova postignuća mogla da budu?

Mladi su u mnogim segmentima preuzeli inicijativu i to je dobro. Ipak, ono što stalno moraju da imaju na umu jeste da konstantno rade na sebi i preispituju svoje postupke. Čovek ne sme da se “oduševljava sobom”. Naravno, potrebno je ceniti sebe i svoje znanje ali ne na način da se bude nadmen i nepogrešiv. To je problem mnogih inicijativa i “projekata”. Ostalo je u redu.

Šta je koncepcija Vaše Male škole filozofije, čime ste se rukovodili kada ste rešili da je pokrenete, koji su Vam ciljevi? Koliko će ona trajati i koje će teme obrađivati? Kako je zamišljen rad u Školi, kroz predavanja, individualne i grupne dijaloge, iščitavanje literature, diskusiju o tome?

 Koncept škole je “ne možemo mnogo, ali verovatno možemo malo”. Malo će biti dovoljno da naši mlađi sugrađani shvate da ipak znači da se boriš za bolje sutra kroz, pre svega, usavršavanje sebe. Na taj način – promene će doći prirodno. Tamo gde nema sujete – niče pamet. Cilj je, dakle, uputiti se u srž naše koncepcije stvarnosti kroz čitanje određenih filozofskih dela te kroz argumentovanu diskusiju i sl.  Povremeno ćemo uključiti i film, otići do muzeja, bioskopa. Na kraju, biće, verujem, i gostujućih filozofa iz Niša, Beograda. Sve što može da doprinese mišljenju – razmotriće se kao relevantna opcija.  Škola će trajati oko godinu dana. Filozofija ne poznaje zabranu u okviru tema ali mi ćemo se držati onoga što je najproduktivnije (dakle, još jednom, problemi pravednosti, bioetike, umetnosti i sl.)

Planirate li sličan poduhvat i u nekim drugim gradovima, eventualno i u kojim?

Nisam toliko moćan da tako nešto sprovedem. Ipak, pojedine kolege, čini se, imaju volju da i sami nešto slično započnu pa ćemo videti. Razgovarao sam sa pojedinim kolegama (čak i van Srbije). Ipak, rano je govoriti o tome, ali šansa svakako postoji. Na kraju, rečima Alana Forda, “ko spava nije budan”. Mi smo se, dakle, probudili. Prvi korak je načinjen a putevi su otvoreni. Videćemo…


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Život mladih u Boru – za ostanak i opstanak”, koji je sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.