Počele isporuke uglja Toplani u Boru

Rudarski basen „Kolubara“ počeće od danas da isporučuje ugalj Toplani Bor, kako bi se rešio problem grejanja u tom gradu, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu energetike Dušan Mrakić.

Rudarski basen „Kolubara“ počeće od danas da isporučuje ugalj Toplani Bor, kako bi se rešio problem grejanja u tom gradu, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu energetike Dušan Mrakić.

 

 

Mrakić je istakao da je na sastanku rukovodstva RB „Kolubara“, koji je održan zahvaljujući inicijativi Ministarstva energetike, postignut dogovor o reprogramu duga i isporukama neophodnih količina uglja, koje će obezbediti normalno funkcionisanje toplane.

„Neprijatno smo iznenađeni nekorektnošću lokalne samouprave u Boru i njihovim pokušajima da sopstvenu neodgovornost prebace na državne organe“ rekao je Mrakić i dodao da je Ministarstvo rudarstva i energetike preduzelo sve potrebne radnje da pomogne lokalnoj samoupravi u rešavanju problema grejanja.

Prema njegovim rečima, to pitanje je u isključivoj nadležnosti lokalnih samouprava, dok
su zadaci ministarstva vezani za obezbeđenje ukupnog energetskog bilansa zemlje.

„Pre petnaest dana organizovali smo sastanak sa predstavnicima toplana iz Bora na kome je dogovoreno da se sa rukovodstvom „Kolubare“ ugovori reprogram svih dugovanja, koja iznose više od 160 miliona dinara“ rekao je državni sekretar i dodao da se do danas niko od predstavnika lokalnih vlasti i toplana nije javio rukovodstvu „Kolubare“.

To, kako je istakao, pokazuje apsolutnu nezainteresovanost rukovodstva opštine Bor za rešavanje problema građana, koja treba takve probleme da rešava, a ne da se bavi politikanstvom i sopstvenu neaktivnost prebacuje na druge. Iako je grejna sezona u Srbiji zvanično počela 15. oktobra, Toplana u Boru nije nabavila energente za početak sezone, a kao razlog za to u Toplani navode neizmirene obaveze prema „Kolubari“ od 160 miliona dinara.

 

(Večernje novosti)