Počinju “Mokranjčevi dani”

0
52

Negotin je od 23. do 29. septembra mesto okupljanja eminentnih učesnika i brojne publike koja će po 52. put slaviti umetnost i muziku Stevana Stojanovića Mokranjca.


Dvorište Mokranjčeve rodne kuće, mesto otvaranja Festivala

Festival počinje izvođenjem Mokranjčeve Šeste rukoveti, koja je svojevrsna himna Negotina, a nju će, kako je najavljeno, posle besede dirigenta Dejana Savića, upravnika beogradskog Narodnog pozorišta, združeno izvesti horovi iz Negotina i učesnici Natpevavanja kojima i pripada prvi celovečernji koncert. Tako će se 23. septembra za prestižnu nagradu, Statuetu Stevana Mokranjca, rad vajara Nebojše Mitrića, natpevavati: Kamerni mešoviti hor “Lola” iz Sarajeva, Gradski mešoviti hor “Abrašević” iz Valjeva, Pevačko društvo “Prepodobni Rafailo Banatski” iz Zrenjanina, Mešoviti hor Ministarstva odbrane i Vojske Srbije iz Beograda i Vokalni ansambl “Fortissimo” iz Burgasa u Bugarskoj. Svi učesnici Natpevavanja u obavezi su da izvedu najmanje jednu kompoziciju Stevana Stojanovića Mokranjca.

“Programski koncept 52.Mokranjčevih dana čuva idejnu okosnicu promovisanja stvaralaštva najznačajnijeg srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca i sa posebnom pažnjom afirmiše srpsko muzičko stvaralaštvo i izvođaštvo, sa akcentom na negovanju horske tradicije” – ističe prof. dr Sonja Marinković, selektorka Festivala.

Tome u prilog govori podatak da će, tokom sedam festivalskih dana, publika biti u prilici da prati nastupe 12 horova, među kojima i koncerte dva novosadska hora “Sonja Marinković”, pobednika prošlogodišnjeg Natpevavanja i hora Saborne crkve “Sveti Georgije”. Već tradicionalno u Negotin stiže hor RTS-a, dok će se u okviru prepodnevnih koncerata “Klasika u 11” predstaviti i tri dečija negotinska hora: OŠ “Vuk Karadžić” i horovi Osnovne muzičke škole UŠ “Stevan Mokranjac” i “Vivak”.


Crveni tepih za učesnike i publiku

Uz brojne prateće umetničke programe, izložbe, promocije knjiga i časopisa, tribine, večernji koncerti na sceni Doma kulture, rezervisani su za nastupe Bilje Krstić i “Bistrika”, kao i ansambla “Un Viaggio”, čijeg solistu Zorana Todorovića, muzička kritika ocenjuje kao jednog od najboljih tenora današnjice. Ove godine, “Mokranjčevi dani” kao novinu najavljuju i majstorski kurs solo pevanja, u čijem radu će tokom trajanja Festivala kao mentor učestvovati upravo Zoran Todorović, uz klavirsku saradnju Milice Ilić.

Ako je suditi po trenutnom interesovanju festivalske publike, karta više tražiće se za programe: “Dobra vam noć, prijatelji” (26.09.) kada će uz pratnju Umetničkog ansambla MO “Stanislav Binički”, nastupiti: Željko Vasić, Beti Đorđević, Ana Sofrenović, Dejan Cukić i Ljubica Vraneš i za “Veče baleta” (27.09.) Narodnog pozorišta iz Beograda. Na muziku Johana Sebastijana Baha igraće se „Žene u d-molu“ i na muziku A.Vivaldija “Duga božićna večera”.

52. Mokranjčeve dane u petak 29. septembra, zatvoriće Simfonijski orkestar RTS i pijanista svetskog glasa Aleksandar Serdar.

Centar Negotina u znaku Festivala

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here