Poginuo rudar usled odrona, drugi lakše povređen

U rudniku lignita „Lubnica“ kod Zaječara danas je poginuo Rudar Dejan Milošević (42) iz Zaječara, najverovatnije prilikom odrona uglja u jami.

U rudniku lignita „Lubnica“ kod Zaječara danas je poginuo Rudar Dejan Milošević (42) iz Zaječara, najverovatnije prilikom odrona uglja u jami.

Istražni sudija Osnovnog suda u Zaječaru Saša Živković koji je obavio uviđaj mesta te nesreće izjavio je Tanjugu da se tačan uzrok smrti još ne zna, ali da se pretpostavlja da je rudar nastradao kada ga je komad uglja udario u vratni deo kičme.

 

 

Prema njegovim rečima, obdukciju će obaviti lekari sa sudske medicine u Nišu. U rudniku nema drugih nastradalih niti zatrpanih rudara, a nesreća se dogodila oko 11.30 časova.

I državni sekretar Ministarstva energetike i rudarstva Zlatko Dragosavljević potvrdio je danas da je u nesreći u rudniku Lubnica jedan rudar poginuo, a drugi rudar je zadobio lakše telesne povrede.

„Uputili smo rudarsku inspekciju Ministarstva rudarstva i energetike na lice mesta da ispita sve činjenice vezano za ovaj slučaj. Po dobijanju izveštaja od strane rudarske inspekcije izaći ćemo u javnost sa više podataka i tada ćemo moći govoriti o tome da li postoji i nečija objektivna odgovornost za ovakvu tešku nesreću“, rekao je Dragosavljević.

 

Posao rudara jedan od najtežih

Državni sekretar za rudarstvo je ukazao da je rudarski posao jedan od najtežih, a u Srbiji rudari rade u teškim uslovima i daju nemerljiv doprinos srpskoj privredi.

„Svi oni koji odlučuju o ekonomsko-socijalnom statusu rudara u Srbiji moraju ozbiljno uzeti u obzir sve ove činjenice“, ukazao je Dragosavljević.

 

(Tanjug)