“Pokreni se za klimu”: U Boru održana akcija pošumljavanja

5
910

Na zelenoj površini kod Doma zdravlja u borskom naselju Metalug održana je akcija pošumljavanja u sklopu projekta “Pokreni se za klimu” koji spovodi “Centar za razvoj neformalnog obrazovanja građana” (CRNOG) u saradnji sa gradom Borom.

U sklopu akcije posađeno je stotinak negovanih sadnica mleča, gorskog javora, sorbusa, graba i javora starih četiri do pet godina starosti.

“Koliko je za Grad Bor važan projekat “Pokreni se za klimu” i svi drugi projekti koji se tiču životne sredine pokazuje i to da su se ovoj akciji pošumljavanja odazvali gradski većnici i direktori javnih preduzeća, kao i volonteri iz nevladinog sektora da svi zajedno uradimo nešto dobro i lepo za našu sredinu. Grad Bor već od sledeće nedelje nastavlja sa ovakvim akcijama kroz sadnju cveća, kao i nove višegodišnjeg sadnice u ulici Moše Pijade”, istakao je Srećko Zdravković, član gradskog veća.

“Mi se borimo da ublažimo posledice klimatskih promena, koje su najveći izazov ovog veka. Već sada možemo da vidimo da su veliki požari, suše, poplave i sve nepogode mnogo učestalije. Ovakve akcije pomažu da se sve te negativne posledice ublaže”, izjavila je Tijana Ležaić, projektni menadžer CRNOG.

U realizaciji projekta, pored CRNOG učestvuju i fondacija Srpski zalog za svemir i Jedna stepen Srbije. Projekat su podržali Ministarstvo za zaštitu životne sredine i grad Bor.

5 KOMENTARA

 1. E tako se pravilno bori protiv zagadjenja.
  Nema puno price i ubedjivanja kako radnici treba da se odreknu radnog mesta u zagadjivacu( koji je to vise od sto godina),nema optuzbi na racun preopterecenog saobracaja,gasova iz toplane…
  Odes lepo gde vidis poljanu i posadis drvo .
  Za cistiji vazduh treba dati masovnu podrsku ovakvim projektima i obezbediti novac.
  A protestantima koji automobilima i sa cigaretom u ustima dolaze da histericno traze blokade kapija nove najnovije topionice dvesta kilometara od grada i plate od dve hiljade evra se tako zatvaraju usta.

 2. Sadjenje drveca je plemenita i civilizacijska aktivnost koja se svakodnevnodogadja na bezbroj mesta na svetu,pa sreca i u Gradu Boru. I svaka cast ljudima .
  Drugo: Aerozagadjene u GRADU Boru je potpuno jedinstven problem koji se ne resava sadnjom drveca.Nego najnovijim svetskim tehnologijama za tu svrhu.
  Trece: Zamena prvog i drugog je ili totalno neznaje ili ciljano botovanje .Jer u borbi gradjana za cist vazduh i slicne ekoloskestvari..i to svuda u svetu gradjanima su daleko najveci protivnici lokalni botovi i trolovi medju njima. Dakle,takodje,,gradjani,, medju njima…koji ih botuju i troluju…iz svojih interesa.A ne sami zagadjivaci.😀 I ovo pitanje zavisi iskljucivo i samo od JAVNOG MNJENJA GRADA BORA…I ODLUCNOSTI SAMIH BORANA… I NJIHOVOG JEDINSTVENOG STAVA…I to svi znaju…I zato su uvek…ali bas UVEK… tu lokalni botovi i trolovi…sa daljinskom navigacijom 😀 Pozz.iz🚞

 3. … a to ISTO novo i gradjanski slobodno javno mnjenje GRADA Bora promenice i to u ovom clanku napisano nebulozno ime GLAVNE ulice Mose Pijade, taj nevidjeni blam i bruku …JEDINO takvo ime glavne ulice u citavoj Srbiji….😂😂😂😂 Kojem se, i sa potpuniim pravom, prvo cude, pa iscudjavaju, pa krste levom rukom, pa smeju…. i sa cime se,uz najironicnije moguce komentare ,sprdaju bezbrojni ljudi koji dolaze u GRAD Bor…
  I sto sam licno gledao i slusao bar desetak puta….Jer je i to nebulozno ime glavne ulice takodje DEMONSTRACIJA MOCI I OBJASNJENJE BORANIMA ..DA SE ONI BAS NISTA NE PITAJU……..😀
  Samo… ni Bor…jedini u Srbiji…nije bio GRAD Bor…
  A ni KRST junacima iz Prvog svetskog rata u glavnoj ulici
  nije bio na vrhu spomenika..jer su ga komunisti skinuli ….😀 Pa …? Da li je sada gradsko naselje u Opstini Bor…GRAD Bor…I da li je KRST ponovo na svom mestu…? I poseban pozdrav nasim dobronamernim apaticarima, deoresivcima i pesimistima…😀 Vecitim smaracima i mentalnimm paraliticarima… Jer su nasi…I neka samo gledaju…i uzivaju… 😀

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime