Pokrenuta inicijativa formiranja naučno-tehnološkog parka u Boru

Inicijativa formiranja naučno-tehnološkog parka u Boru predstavljena je danas na sednici u Opštini Bor, gde su utvrđeni osnovni pravci realizacije ovog projekta.

Ideju je pokrenula Regionalna agencija za razvoj Istočne Srbije zajedno sa predstavnicima Tehničkog fakulteta u Boru, Biznis inkubator centra i lokalne samouprave.

Naučno-tehnološki park zamišljen je sa idejom da predstavlja oblik preduzetničke infrastrukture koja će u okviru definisanog prostora i odgovarajuće respoložive opreme vršiti povezivanje naučnih i istraživačkih institucija sa privrednim subjektima. Predviđeno je da se tehnološki park realizuje uključivanjem prenosa tehnologija, primene inovacija i razvoja privrednog područja.

„Kao industrijski i rudarski centar, u kome postoji Tehnički fakultet i radi naučni institut, Bor je najbolja lokacija za izgradnju naučno – tehnološkog parka na kojem bi bili usmereni svi mladi ljudi koji žele da se bave naukom, ne samo iz Istočne Srbije već i iz susedne Bugarske i Rumunije“, rekao je Aleksandar Milikić, predsednik Opštine Bor.

Formiranjem naučno-tehnološkog parka u Boru bi doprineo povezivanju nauke sa biznis sektorom, poboljšanju kompetitivnosti malih i srednjih preduzeća, pružanju efikasne podrške kompanijama kako bi započeli svoje poslovanje, ali i stvaranju ambijenta za pružanje efikasnih usluga preduzetnicima.

Ovo takođe znači i povećanje izvoza i zapošljavanje mladih visokoobrazovanih kadrova, razvoju infrastrukture koja stimuliše komercijalizaciju rezultata naučnotehnoloških istraživanja i jednostavniji transfer tehnologije iz istraživačkih ustanova u industrijsku praksu, čulo se na današnjoj sednici u Opštini Bor.

Jedan od glavnih ciljeva tehnološkog parka u Boru jeste da privuče bespovratna sredstva ili subvenciju za početak rada. On treba da razvija usluge tržišnog kvaliteta i da se vremenom osposobi da prodaje svoje usluge na tržištu po tržišnim cenama, pomenuto je na sednici.

[box type=“info“ align=““ class=““ width=““]Tekst je deo projekta „Borski omladinski žurnal“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Bor u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.[/box]