Pokret “1 od 5 miliona”: Čiji su stanovi u kojima žive rudari iz Majdanpeka?

5
3355

Aktivisti Pokreta “1 od 5 miliona” predali su danas Ministarstvu rudarstva i energetike zahtev za pristup informaciji od javnog kojim su tražili uvid u listu nepokretnosti koje je kineska kompanija “Ziđin” dobila prilikom potpisivanja ugovora o strateškom partnerstvu sa Srbijom.

Od ministarstva je zatražena i informacija da li kompanija plaća Boru i Majdanpeku taksu na ime eksploatacije rude.

“Problem koji je poslednjih meseci postao urgentan u Majdanpeku, jeste problem vlasništva nad stanovima koje je svojevremeno izgradio Rudnik bakra u Majdanpeku, a u kojima već 30 godina žive rudarske porodice. Prilikom predaje večinskog vlasništva kineskom investitoru, postavilo se pitanje da li “Ziđin” polaže pravo na te stanove i da li to znači da će više stotina porodica ostati bez krova nad glavom”, izjavio je Martin Bežinarević ispred Pokreta “1 od 5 miliona”.

Kako ističu aktivisti “1 od 5 miliona”, problem takse na eksploataciju rude na zemljištu Bora i Majdanpeka predstavlja vrlo jasnu naznaku da li je kineska kompanija došla u ova dva grada kao investitor ili kao zemljoposednik.

“Majdanpečani i Borani su izrazili veliku brigu po pitanju plaćanja takse na eksploataciju rude, ali i ekološke takse, navodeći da rudnik uopšte i ne plaća ove zakonske obaveze. Ukoliko se to bude ispostavilo kao tačno, onda je to jasan dokaz da je režim Aleksandra Vučića doslovno prodao cele gradove stranom investitoru, a stanovništvo tih gradova predstavio kao jeftinu radnu snagu”, rekao je Bežinarević.

“Mi ne damo naše gradove i nikada nećemo odustati od borbe za njih”, poručio je Bežinarević i dodao da će Majdanpek i Bor uskoro dobiti “vidno pojačanje u borbi protiv režima i ugnjetavanja od strane samoproklamovanih robovlasnika”.5 KOMENTARA

 1. Jos jedan mladi zuti pupoljak mister Djilasa .Martin Bezinarevic.
  Pravo iz BG dojuri u Majdanpek da plasi ljude neistinama i stvara paniku .
  Sedne zatim u auto sa BG tablicama i odjuri za BG.
  A onda cekamo izbore da vidimo koji se som upecao na price o ubijenom sestom oktobru i ne damo vam sedmi.
  Ako nam se posreci ili unija pomogne zahvalicemo vam se ….i brzo zaboraviti.

 2. A sta ti imas protiv BG vuciceva botino? I ti jedva cekas izbore da te naprednjaci utovare u autobus gurnu ti u usta sendvic a u dzep dve crvene pa da malo prosetas velikim gradom a dnevnica u gubitaskom preduzecu u kome verovatno radis leze na racun. Nikad veceg lopovluka u ovoj drzavi nego sada za vreme interesno napredne stranke. Kao da se sav srpski olos uclanio u sns i isisava novac gde god moze a kada nestane odmah povecavaju poreze ,struju ,gorivo,lekove briga in za narod.

 3. Ma da u pravu si sve , ja sam zaboravio koliko je Srbija procvetala od 5. oktobra kad zuti nisu krali i bogatili se ,punili javna preduzeca osnivali agencije za zbrinjavanje zutih kadrova pravili sebi penthause na livadama i usrecivali nas serijama tipa menjam zenu , 48 svadba , a nas ostavili na ulici bez posla i dinara u dzepu da se sami snalazimo ili nestanemo kao statisticki podatak.
  Nas svega oko pola miliona radnika iz preduzeca koja su po nalogu pozatvarana bez osnova i prodata mafijasima za male pare.
  Nemoj ti meni da pricas o sendvicima.
  Svojim ocima sam video kako se pune autobusi DOS-a i unose kutije sa sendvicima.

 4. Ako je došlo vreme da ovaj lik postavlja državi pitanja, a da pritom i ne zna gde je Majdanpek onda …
  Evo ja ću da mu odgovorim, rođeni majdanpečanin: A što tebe to briga, ko si ti i ta tvoja organizacija što radi sve samo da napravi štetu državi. A ovaj 5 mesna da nauči prvo kako se se stavlja zarez pa onda da piše

 5. uopste mi nije jasna ova frka oko stanova koja jeaktuelna vec duze vreme-ako su stanovi odkupljeni ili su u fazi otkupa-sta mi imamo sa kinezima-pa mi smo stanove okupili imimo ugovore i sta onda

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime