Pokret „1 od 5 miliona“: Zašto se još uvek ne postupa po nalogu Ministarstva?

Pokret „1 od 5 miliona“ u svom saopštenju pita ministarku rudarstva i energetike Zoranu Mihajlović zašto se još uvek ne postupa po nalogu Ministarstva i ne radi ništa na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda kako bi se zaštitila reka Pek.

„Razumemo da je ministarki teško da iz fotelje u Beogradu vidi šta se dešava u istočnoj Srbiji. Zato joj preporučujemo da ode do Majdanpeka i Bora i zaista izvidi stanje na terenu, a ne da svoj roze šlem stavlja na glavu samo kad joj zatreba novi set fotografija za Instagram“, navodi se u saopštenju pokreta „1 od 5 miliona“.

Oni podsećaju ministarku da je kompaniji dala rok do 30. aprila da izgradi postrojenje za preradu otpadnih voda, a da se prema informacijama koje su dobili, na tome se još uvek ništa ne radi, pa pitaju koje će sankcije zagađivač snositi ako propusti ovaj rok „ili će i dalje cenu zagađenja da plaćaju ljudu u istočnoj Srbiji svojim zdravljem“.

„Uzgred, pohvaljujemo ministarku što je reagovala, iako je njena reakcija iznuđena protestom i blokadom puta koje smo organizovali 5. apila u Majdanpeku. Nije reagovala, kao ni njene kolege iz Vlade, tokom prethodne 4 godine koliko traje zagađivanje Peka, trovanje vazduha i ljudi u istočnoj Srbiji. Gospođa ministarka, kao i cela Vlada, reaguju tek pod pritiskom“, ocenjuju iz Pokreta.

Iz pokreta „1 od 5 miliona“ kažu da je neophodno sprovesti i druge zahteve upućene na protestu 5. aprila: postavljanje filtera za prečišćavanje vazduha na svim pogonima Ziđina, ograničavanje ekploatacije rude u određenim vremenskim intervalima u toku dana i noći i poštovanje Zakona o zaštiti životne sredine.

„Više puta smo ponavljali, a ponovićemo opet – borba za životnu sredinu, čist vazduh i zdravu pijeću vodu jeste borba za goli život“, poručuju iz „1 od 5 miliona“ i dodaju da će nastaviti da ukazuje na sve probleme, zagađivače i potencijalne ekološke katastrofe, ali i da daju jasna rešenja za sve te probleme.

„Nastavićemo da ohrabrujemo ljude u lokalnim zajednicama, pružamo im podršku i stajemo uz njih, pa makar bilo potrebno ponovo blokirati neki put kako bi se rešenja koja dajemo, a koja su u interesu svih građana, sprovela“, zaključuju iz Pokreta.