Pola sata za kulturu – poručili mladi u Boru

I mladi iz Bora uključili su se u akciju „U ime kulture“, performansom „Pola sata za kulturu“, koji je održan u dvorištu Gimnazije „Bora Stanković“, kako bi skrenuli pažnju na nepostojanje dečijeg kulturnog programa na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću.

Simbolično, uz kazivanje stihova „Domovina se brani lepotom“ Ljubivoja Ršumovića, mladi iz Bora, aktivisti organizacije „Srbija u pokretu“ poručili su performansom u dvorištu borske gimnazije da  je konačno došao čas da se rijaliti programi na televizijama sa nacionalnom frekvencijom ograniče na zakonom određeno vreme, a kulturni sadržaji za decu i mlade povećaju.

„Ove godine „Srbija u pokretu” je pokrenula nacionalnu inicijativu „U ime kulture“, koja za cilj ima povećanje kulturnog sadržaja i ograničavanje rijaliti programa na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, na zakonom određeno vreme. U prvom delu kampanje smo za nedelju dana prikupili 42.852 potpisa podrške i time pokazali da su ljudi itekako željni kulture”, kaže Vuksan Miličević, regionalni koordinator inicijative „U ime kulture“.

Akcija je, inače, održana u Boru, ali i u još sedam gradova Srbije, poput Beograda, Šapca, Novog Pazara…

 “Današnjom akcijom „Pola sata za kulturu“ počinjemo drugu fazu inicijative, u kojoj ćemo vršiti određeni pritisak na Skupštinu Srbije da našu inicijativu stavi na svoj dnevni red i izglasa je. Ovim performansom želeli smo da pokažemo da kultura uvek nađe put do ljudi, uprkos sputavanjima i preprekama. Ista akcija se održava u Kruševcu, kao i u Beogradu, gde osim ovog kreativnog dela, naši timovi predaju inicijativu Ustavnom sudu i osporavaju ustavnost zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.U narednom periodu ćemo raditi još kreativnih akcije, te pozivam sve zainteresovane da se priključe nekom od postojećih timova ili da naprave svoj tim”, dodao je Miličević.

Ova inicijativa, inače, podrazumeva ograničenje rijaliti programa na tri sata od šest ujutru do 11 uveče, kao i zabranu emitovanja rijaliti programa uživo u navedenom periodu, ali i minimum pola sata kulturnog programa za decu i minimum pola sata programa za mlade.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Život mladih u Boru – za ostanak i opstanak”, koji je sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.