Polaganjem cveća i venaca u Boru obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Dan primirja u Prvom svetskom ratu u Boru je obeležen polaganjem venaca kraj Spomenika poginulim srpskim i francuskim vojnicima u ratovima od 1912. do 1918. godine.

Ovaj praznik ustanovljen je u znak sećanja na 11. novembar 1918. kada su u Francuskoj predstavnici sila Antante i Nemačke potpisali primirje koje je važilo do zaključivanja mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919.

Poštu nastradalima u u Prvom svetskom ratu odali su predstavnici SUBNOR-a, Vojske Republike Srbije, rezervnih vojnih starešina, delegacije Socijalističke partije Srbije i lokalne samouprave.

Predsednik Skupštine grada Bora Dragan Žikić istakao je da je Srbija dala značajan doprinos u pobedi saveznika nad Centralnim silama.

„Ovaj dan za Srbiju znači puno, kao dan pobede. U oktobru je oslobođena cela zemlja  vojska Srbije je krenula preko Drine, Save i Dunava ka oslobođanju drugih srpskih teritorija, onda slobodno možemo reći da je 11. novembar, pored onoga što zapad promoviše i propagira, kao Dan primirja, zapravo Dan pobede Srbije nad okupatorom“, rekao je Žikić.

Srećno Zdravković, član Gradskog veća podsetio je da je Kraljevina Srbija veliku pobedu u Prvom svetskom ratu nesrazmerno skupo platila, odnosno da je tokom rata izgubila je 1.300.000 stanovnika što je činilo gotovo trećinu ukupne populacije.

„Važno je reći da je 11.11. simbolično, u 11 časova stupilo na snagu primirje koje je potpisano u Kompjenu, 80 kilometra severno-istočno od Pariza, u vagonu generala Foša, gde je potpisano prvo primirje, ono je nakon toga verifikovano tri puta, nakon čega je došlo do konačnog završetka rata“, kazao je Zdravković.

Ovaj državni praznik se u Republici Srbiji proslavlja od 2012. godine. Pre toga se obeležavao na prvim časovima u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od 2005. godine.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, ugrožena vrsta u Srbiji. Ovaj cvet je u botanici poznat i kao cvet feniks. Osim ovog, u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta.