Polaznice Etno radionice Centra za kulturu Bor ostvarile su veliki uspeh na međunarodnom i republičkom takmičenju

Polaznice Etno radionice Centra za kulturu Bor ostvarile su veliki uspeh na međunarodnom takmičenju „DONNE IN MUSICA 2022” i na republičkom takmičenju u pevanju tradicionalne pesme. Tim povodom za ove mlade dame organizovan je prijem u prostorijama Gradske uprave Grada Bora.

Na međunarodnom takmičenju „DONNE IN MUSICA 2022” učestvuju prvi put, a kako kaže, petnaestogodišnja Anđelija Čerkasov, učenica Srednje muzičke škole „Stevan Mokranjac” u Negotinu, žiri je bio sastavljen od istaknutih domaćih i inostranih pedagoga iz Jordana, Španije, Nemačke, Kine, Luksemburga, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije.

„Osvojile smo mnogo nagrada, među kojima su tri prve, a kao grupa smo osvojili 99 poena čime smo, takođe, nagrađene prvim mestom. Spremale smo se veoma dugo, imale smo raznovrsan program. Etno pevanjem se bavimo od 2014. godine kada je otvorena Etno radionica Centra za kulturu Bor. Za ovakav uspeh potrebno je dosta mukotrpnog rada i odgovornosti, ali pre svega ljubavi, jer ne možete biti uspešni u ovome ako to ne volite, morati biti u tome i telom, i dušom, i umom”, ističe Anđelija.

Za ovakve uspehe, kaže šesnaestogodišnja Nađa Kozić, učenica prve godine Gimnazije „Bora Stanković”, potrebno je mnogo vežbanja i ljubavi.

„Nastavnica nam je dala nekoliko pesama kako bismo izabrale onu koja nam se najviše sviđa i koja nam najviše leži, a ona, naravno, uvek nađe pesme koje odgovaraju nama i našem glasu. Još od septembra prošle godine počele smo polako da se spremamo za republičko takmičenje, tako da smo postigle zaista dobre rezultate”, objašnjava Nađa.

Milica Filipović je učenica osmog razreda Osnovne škole „Moše Pijade” u Žagubuci i, kako kaže, veoma je zahvalna mami i tati što je dovode u Bor na probe pevanja.

„Ljubav prema pevanju je oduvek postojala. Kroz pesmu može da se iskaže sve, sve ono što osećamo. Godinu dana sam u Etno radionici i volim da provodim vreme sa njima i da pevamo. Etno muzika me je uvek privlačila i pevala sam i ranije u folkloru u Žagubici. Moji drugari u Žagubici me podržavaju i dopada im se kako pevam, čak me i na časovima zamole da im nešto otpevam”, kaže Milica.

Ovo je veliki uspeh i za Centar za kulturu Bor i za naše devojke, smatra mentorka, Tamara Glišić, i dodaje da su nažalost, zbog korone oba ova takmičenja bila održana onlajn.

„Na međunarodnom takmičenju „DONNE IN MUSICA 2022” žiri je bio internacionalni. Uložen je veliki rad i ove naše devojke su ponos i dika našeg grada. Nakon toga, stigli su rezultati sa republičkog takmičenja, sa kog imamo i jedan laureat koji je osvojio duet. Imamo osvojenih pet prvih mesta, od kojih je četiri sa maksimalnih 100 poena i jedno sa 97. To je veliki uspeh i ja sam veoma ponosna, jer je uloženo mnogo ljubavi i rada. Ovo je tek početak, obećavamo još veće uspehe, a nama je cilj da promovišemo neke lepe stvari u ovom gradu”, naglašava Glišić.

Pomoćnik gradonačenika grada Bora, Boban Stojanović ističe da je prijem dobitnica nagrada na takmičenjima u etno muzici sjajana prilika da se uveliča uspeh ovih devojaka koje su postigle sjajne rezultate.

„Ispred grada Bora mogu da kažem da ovakve stvari podržavamo na najveći mogući način. Saradnja Centra za kulturu i mentorke Tamare Glišić je pravi put koji treba da se neguje i nadalje, jer su ovi postignuti rezultati zaista velika privilegija”, poručuje Stojanović.