Policija 24 časa u okviru “Spid maratona” meri brzinu kretanja vozila

Akcija “Spid maraton” (Speed marathon) u okviru koje saobraćajna policija 24 časa meri brzinu kretanja vozila počela je 21. aprila.

Na putevima Srbije danas, 21. aprila u okviru međunarodne akcije “Spid maraton” saobraćajci će 24 časa meriti brzinu kretanja vozila.

„U 30 evropskih zemalјa koje su članice organizacije „Road pol“, među kojima je i Srbija, ove nedelјe će posebna pažnja biti posvećena svim prekršajima koji su vezani za prekoračenje brzine“, rekao je ministar unutrašnjih poslova, Aleksandar Vulin.

On je apelovao na vozače da budu odgovorni prema sebi i drugima i poštuju ograničenje brzine kretanja, upozorivši da više od polovine stradalih u saobraćajnim nezgodama pogine upravo zbog nepoštovanja ograničenja kretanja na putevima.

U Srbiji se inače godišnje kazni više od 300.000 vozača za prekoračenje brzine a više od polovine stradalih u saobraćaju pogine upravo zbog ovog prekršaja.

Kako navode u Agenciji za bezbednost saobraćaja od početka godine u saobraćaju stradalo 45 pešaka, među kojima je četvoro dece. U odnosu na isti period prethodne godine broj ukupno stradalih u saobraćaju je smanjen za više od 20, ali je  broj poginulih pešaka povećan. Njih 12 odsto strada na pešačkim prelazima, greškom vozača ili pešaka, a veliki problem u tom segmentu predstavlja i upotreba mobilnih telefona i slušalica.