Poljoprivredno gazdinstvo Marić iz Zlota čuva pčelinje zlato u tegli

Poljoprivredo gazdinstvo Marić iz Zlota preorijentisano je na pčelarstvo. Marići su na vreme shvatili da se u pčelama i proizvodima koji nastaju njihovim radom krije izvor prihoda, pa su svoj tada hobi pretvorili u posao od 365 dana u godini.

Sve je počelo kao želja da proizvodnjom meda poboljšaju svoj kućni budžet. Danas se svaki izlet do Zlota i Lazareve pećine gotovo i ne može zamisliti bez Poljoprivrednog gazdinstva Marić i njihovih domaćih proizvoda.

 „Pošto mi u Zlotu imamo predivnu prirodu, Lazarev kanjon, divnu Lazarevu pećinu i još mnogo toga, lepo je baviti se turizmom, lepo je ljude dočekati, ispraćati, lepo je prezentovati im to što nudi naše selo. Imamoi domaće proizvode, divne ljude. Veliko je selo, veliko je mesto i svako ko dođe, dobroošao je“, kaže Zorica Marić iz Poljoprivredno gazdinstva Marić.

A upravo to domaće i zdravo osnovna je vodilja porodice Marić kada kreiraju proizvode kojim će se predstaviti turistima.  Ono što je važno je da su im recepture tradicionalne, bez konzervansa i aditiva. Uz to, porodica Marić pravi i meleme, koji su, takođe veoma traženi.

„Turiste zanima sve, da li se to pravi na stari način, da li ima dodatke u smislu konzervansa i aditiva. naravno mi sve pravimo po starim recepturama, sve je pasterizovano, vruće u vruće kao što su to naše bake pravile i to tako može dugo da stoji“, dodaje Zorica.

Med sa aronijom, sa orasima, sa kurkumom, melemi od gaveza, nevena, kantarionovo ulje, ali i sokovi od neprskanog voća, magnetići, pletene čarape i drugi suveniri i proizvodi samo su deo onoga što Marići u svom gazdinstvu naprave. Pitamo ih može li se živeti od poljoprivrede i turizma?

„Može, ali moraju svi u porodici da rade. Jedan, sam, ne može ništa. Svi moraju da budu uključeni. nama su uključene i devojčice, imamo četiri ćerkice i svaka ima svoj zadatak. Čak i ona najmlađa od tri i po godine ode napolje, ubere biljčicu nane, kantariona da se to stavi u teglicu kao dekoracija, starije pomažu da operu tegle, posle tegle pečemo zbog dezinfekcije i sve to ide nekim svojim tokom. Svako mora da ima svoj zadatak, a svi zajedno možemo da učinimo dobro“, dodaje ova mlada žena.

Možda je Zlot inspiracija, a možda su to i Marići jer zahvaljujući ovoj mladoj ženi nisu dozvolili da ih vreme u kome žive pokoleba. Njihova neiscrpna energija i ljubav prema rodnom kraju je ono što ih pokreće. Kažu, priroda nam sve daje, grehota je ne iskoristiti taj prirodni slatki eliksir i to pčelinje zlato u tegli.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Turistički i kulturni potencijali Bora”, koji je sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.