Položeni venci na Spomenik palim borcima povodom Dana oslobođenja Bora u Drugom svetskom ratu

Grad Bor 3. oktobra obeležava Dan grada i Dan oslobođenja Bora u Drugom svetskom ratu. Tim povodom na Spomenik palim borcima na Trgu oslobođenja u Boru položeni su venci u znak sećanja na one koji su dali svoj život za oslobođenje Bora i dela istočne Srbije.

Polaganjem venaca na spomen obeležje na Trgu oslobođenja, stradalima u Drugom svetskom ratu poštu su odali čelnici grada Bora, predstavnici društvenih i političkih organizacija, predstavnici Vojske Srbije i pojedinci.

Naša obaveza je, kaže predsednik Skupštine grada Bora Dragan Žikić, da čuvamo sećanje na rodoljube koji su dali svoje živote za oslobođenje Bora, oslobođenje Srbije i da bismo mi danas živeli spokojno, radili i razvijali ovaj grad i ovu državu.

„Ovo je istorijski dan za grad Bor, istorijski dan za sve nas. Te četiri godine okupacije su bile strašne za Srbiju i celu Evropu. Zajedno sa svima onima koji su 1941. stali u odbranu zemlje, na ovom prostoru i okolini dejstvovale su partizanske jedinice koje su zajedno 1944. godine uz pomoć snaga sovjetske armije oslobodile Bor i deo istočne Srbije. Nama ostaje obaveza da čuvamo sećanje na njih, poštujemo sve one koji su stradali u tom periodu, da im kažemo jedno veliko hvala zbog nas i zbog budućih generacija”, naglašava Žikić.

Bor je 3. oktobra 1944. godine oslobođen od nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu. Tokom okupacije, Bor je bio jedan od najvećih radnih logora okupatorskih trupa.