Ponovo protest prosvetara, u novembru verovatno štrajkovi

Nezadovoljni najavom smanjenja plata u okviru vladinih mera štednje, četiri najveća sindikata prosvete organizovaće sutra protest u Beogradu, a u školama članicama tih organizacija neće biti nastave.

Prazna školska klupa

Protest će početi u 13 sati na Trgu Nikole Pašića, a očekuje se da nastave ne bude u 800 do 1.000 škola, rekao je predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević na zajedničkoj konferenciji čelnika sindikata.

Prosvetari traže da budu izuzeti iz smanjenja zarada, donošenje zakona o platnim razredima i otpočinjanje pregovora o kolektivnom ugovoru.

Prema Matijevićevim rečima, prosvetari ne traže povećanje plate, nego da im se ne smanjuje zarada, jer će u tom slučaju svi doći na „minimalac“. On je pozvao kolege da dođu na protest i podsetio da Srbija od svih evropskih zemalja najmanje izdvaja za obrazovanje.

„Smanjenje zarada u obrazovanju predstavlja guranje u bunar srpske budućnost“, rekao je Matijević.

Predsednik Granskog sindikata prosvete „Nezavisnost“ Tomislav Živanović istakao je da je obrazovanje decenijama ispod proseka i zamerio državi što nije mogla da finansira ni učescće Srbije u narednom ciklusu PISA istraživanja.

„Mi smo na koloseku koji vodi u centralnu Afriku, a ne u Evropu“, rekao je Živanović, a predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković je rekao da „ovu državu prosveta uopšte ne interesuje“.

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović rekao je da će čelnici ta četiri sindikata danas razgovarati sa ministrom prosvete Srđanom Verbićem i najavio da će sindikati nastaviti borbu.

Kako je rečeno, ako njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, u novembru će započeti zakonski štrajk sa časovima od 30 minuta i neće prestati do ispunjenja zahteva.

(Tanjug)