Ponuda Amerikanaca neprihvatljiva za RTB

0
14

Rukovodstvo Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) “Bor” nije prihvatilo ponudu američke kompanije “Friport” za strateško partnerstvo u istraživanju i eksplotaciji rudnog ležišta “Borska reka”.

rtb avionski snimak

Prema pisanju lista “Novosti” amerikanci su ponudili 10 miliona dolara za istraživanje, a traže 75% vlasništva u zajedničkoj kompaniji sa borskim basenom.

Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB-a Bor ocenio je predlog jedne od najmoćnijih rudarskih korporacija na svetu za strateško partnerstvo sa RTB oko zajedničkog istraživanja i eksploatacije podzemnog ležišta bakra i zlata “Borska reka”, neprihvatljiv za borsku kompaniju.

“Predstavnici Friporta su ponudili investicije od 10 miliona evra u narednih pet godina za geološka istraživanja Borske reke koja je potencijalno najbogatiji resurs koji RTB ima”, kazao je Spaskovski.

Spaskovski ocenio je ponuda amerikanaca nerealna i napomenuo da bi RTB, isto tako, mogao da traži da “Friport” uloži 100 miliona evra u istraživanja, a da kompanija iz Bora ima 75% akcija u “Borskoj reci”.

Menadžment RTB-a očekuje da Amerikanaci dostave povoljniju ponudu, ali i ako se to ne desi u pregovore o zajedničkom ulaganju ućiće se sa drugim zainteresovanim kompanijama, među kojima prednjače one iz Nemačke i Rusije.

“Borska reka” je najbogatije ležište koje RTB ima i tu su do sada ustanovljene rudne rezerve od blizu 400 miliona tona rude, sa prosečnim sadržajem od gotovo 0,6 % bakra, što je tri puta više od naših rudnika koje sada eksploatišemo”, naglasio je Spaskovski.

Procene kazuju i da sadržaj bakra i zlata u rudi raste sa povećanjem dubine. Pretpostavlja se da u “Borskoj reci” ima najmanje milijardu tona rude sa srednjim sadržajem od 1,5 odsto crvenog metala u rudi.

Generalni direktor RTB je naglasio da bi za početak, za eksploataciju “Borske reke”, bilo neophodno investirati 150 miliona dolara.

“Kasnije, za razradu tog rudnika i njegovo stavljanje u pun pogon, bilo bi neophodno da se uloži dodatnih 250 miliona dolara“, zaključio je generalni direktor RTB.

(Novosti/Bor030)

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here