Poplave u istočnoj Srbiji: 370 osoba evakuisano, jedna osoba stradala

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije evakuisali su sa područja ugroženih poplavama u opštini Kladovo oko 370 osoba. Jedna žena je stradala u poplavama.

Evakuacija u selu Grabovica Foto: S.M. Jovanović
Evakuacija u selu Grabovica
Foto: S.M. Jovanović

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je danas da je u Tekiji, koja je poslednjih dana ugrožena usled velike količine padavina, situacija mirna, a da je trenutno najteža situacija u selu Grabovica kod Kladova.

Marić je, gostujući u jutarnjem dnevniku Radio-televizije Srbije, objasnio da je sinoć deo snaga iz Tekije prebačen u selo Grabovica zbog rasta vodostaja.

„Jutros je mirna situacija u Tekiji i jedan deo snaga smo odande povukli. Noćas nas je zabrinjavalo selo Grabovica, koje ima oko 800 stanovnika, gde je počeo da se diže nivo vodostaja. Ne možete da presečete nasip, jer je s druge strane Dunav“, rekao je Marić.

Kako je istakao u tom selu, gde su za sada evakuisana dva domaćinstva, voda je trenutno u stagnacijiji.

„Očekujemo da stigne 21 pumpa u selo. Kada ih budemo uključili, očekujemo da polako idemo u smirivanje situacije u kontekstu pada vodostaja“, rekao je Marić, dodavši da je sada veoma važno angažovati mehanizaciju na otklanjanju posledica poplava.

Marić je pohvalio rukovodstvo opštine Kladovo na organizaciji i reagovanju prilikom poplava, dodavši da one nisu mogle da se spreče, jer niko nije mogao da predvidi toliku količinu padavina.

„Mi smo 13. uputili upozornje kada smo i sami bili upozoreni od RHMZ-a za mogućnost pojave bujičnih poplava. Niko u Srbiji ne može da predvidi toliku količinu padavina. Nije to pranje od odgovornosti, već jednostavno nije moglo više da se učini u vezi sa tim“, rekao je Marić i podvukao da su timovi za spasavanje na vodi Sektora za vanredne situacije tri dana bili u pripravnosti.

Ekipe Gorske službe spasavanja Srbije iz Boljevca i Zaječara upućene su sinoć u Tekiju kako bi pružile pomoć i pomogle u evakuaciji stanovništva ugroženog bujičnim vodama i blatom, izazvanim obilnim padavinama na području istočne Srbije.

Iz mesne zajednice Tekija evakuisano je oko 300 ljudi, među kojima se nalazila i majka sa jednoipomesečnom bebom, saopštio je večeras MUP Srbije. Iz sela Podvrška evakuisano je 65 ljudi, a iz mesta Blizina dvoje.

Vanredna situacija zbog poplava proglašena je juče na teritoriji opština Kladovo, Negotin i Majdanpek.

Ministar bez portfelja za vanredne situacije Velimir Ilić juče je u telefonskoj izjavi Tanjugu potvrdio da je u okolini Kladova stradala starija žena, ali je napomenuo da još nije utvrđeno zbog čega se to dogodilo i da li su poplave uzrok.

„Nadležni tek treba da utvrde šta se tačno dogodilo i kako je ona stradala. Za sada samo pretpostavljamo da se utopila u bujici vode“, rekao je Ilić.

(Tanjug)