Posebno odeljenje u Boru za pacijente kod kojih se sumnja na COVID-19

Opšta bolnica u Boru izdvojila je odeljenje sa posebnim ulazom u kome će biti zbrinjavani pacijenti kod kojih postoji sumnja da su zaraženi novim koronavirusom COVID-19.

U ovom delu bolnice ima mesta za više od 20 pacijenta, a mere su podignute na najviši mogući nivo.

„Borska bolnica je u potpunosti spremna za prijem, dijagnostiku, zbrinjavanje i dalje postupanje sa pacijentima kod kojih postoji sumnja ili je dokazano prisustvo virusa. Izvojena je posebna dijagnostična jedinica sa sopstvenim ulazom i do tančina smo definisali put kojim pacijent ide na dijagnostiku i u zavisnosti od njegove kliničke slike i laboratorijskih nalaza i u konsultaciji sa epidemiolozima postupamo dalje“, kazao je dr Goran Joksimović, direktor Opšte Bolnice u Boru.

On je kazao da u bolnici ima dovoljno medinskog kadra koji je edukovan i opremljen zaštitnim sredstvima.

„Formirani su timovi koji će raditi po tačno određenom rasporedu naizmenično kako ne bi svi bili izloženi potencionalnoj infekciji“, izjavio je Joksimović.

Opšta Bolnica u Boru raspolaže sa 310 postelja od kojih je oko 270 u ovom trenutku slobodno za potrebne potencijalne masovne hospitalizacije.

Gradonačelnik Aleksandar Milikić potvrdio je danas da su dve osobe iz Bora pozitivne na koronavirus i pozvao sugrađane da se striktno pridržavaju mera koje su propisane od strane državnih i lokalnih organa kako se zaraza ne bi dalje širila i bolnički kreveti ostali nepopunjeni.

„Lično sam se uverio da je borska bolnica u potpunosti spremna da dočeka sve pacijente kako one koji su potencijalno zaraženi koronavirusom, tako i one u redovnoj proceduri. Drago mi je da je medinsko i nemedinsko osoblje bolnice i Doma zdravlja uvek na visini zadatka i da se na pravi način brinu o našim sugrađanima“, rekao je Milikić.

Gradonačenik je podsetio da je za osobe koje simptome zaraze koronavirusom izdvojena ambulanta „Rudar“ kojoj bi najpre trebale da se jave i da će kasnije na osnovu medicinske dijagnoze biti zbrinute prema predviđenoj proceduri.